Tillbyggnaden

Stadsbiblioteket NU!

Publicerat 27 januari 2010 | Av |

Stadsbiblioteket Göteborg finns från och med nu också på stadsbiblioteket.nu! Vi behöver dig och dina tankar för att kunna bygga ett fantastiskt bibliotek, både vid Götaplatsen och på webben.

Jag har deltagit i ett antal bibliotekskonferenser med rubriken: ”Framtidens bibliotek” och läst många artiklar med samma rubrik.

Nu när det är dags att bygga om och till Stadsbiblioteket Göteborg får jag ofta frågan: ”Hur ser framtidens bibliotek ut?” Kommer det att finnas tryckta böcker?”. Varken konferenserna, artiklarna eller jag har svaret. Inte heller ger kristallkulan eller kortleken svar.

Jag gissar att svaret på frågan om framtiden istället är att biblioteket kontinuerligt måste spegla samtiden. Genom att vi hela tiden håller blicken riktad utåt och betraktar, beaktar och bevakar hur göteborgarna använder olika medier, samt vilka media- och informationsbehov som finns så kan biblioteket ständigt vara samtida. Biblioteket blir då ingen passiv byggnad utan en aktiv medaktör i människors liv och i omvärlden. Genom att ständigt vara samtida kommer stadsbiblioteket att vara framtida när framtiden är här.
/Christina Persson, bibliotekschef för Stadsbiblioteket Göteborg

14 svar till “Stadsbiblioteket NU!”

 1. Kul att du är så uppmuntrande. Vi hoppas att du ofta läser våra blogginlägg eller kikar in på Face-book och även besöker oss live i biblioteket.

 2. Grattis till en jättefin och fräsch webb!!! Känns som att ni ligger helt rätt med detta öppna och kommunikativa förhållningssätt. Ska bli spännande att följa er framöver…

 3. .nu implicerar samtidighet. Smart! Gillar särskilt visionen för tillbyggnaden! Hoppas det kommer mycket input nu när ett webbredskap är på plats (och förstås, att det blir lika lätt att känna sig delaktig i det fysiska biblioteket)… Lycka till med bygget!

 4. Ja, man kan tycka att det är fyndigt att använda .nu

  Inte lika lustigt om man känner till att den lilla ön Niue som ”borde” äga domänen och få in lite pengar till blev avlurade rättigheterna av en snubbe vid namn Bill Semich. Hade dem behållt rättigheterna hade de 1600 invånarna haft det betydligt bättre än ”tilgång till internet” som de nu fick i utbyte.

 5. Helt fantastiskt. Biblioteken har gått från dammiga boktempel till dynamiska internetplatser så snabbt! Ska bli enormt spännande att se det nya biblioteket som ska byggas!

 6. Utmärkt hemsida. Särkilt bra tycker jag att den saknar den plottrighet som man hitta på många ställen, bra också att den är lätt att hitta i, om artiklar som är kategoriserade.
  Fortsätt så här!

 7. Varför flera olika hemsidor? det är förvirrande tycker jag. Och det frmagår itne tydligt att man inte kan söka böcker här

 8. Hej Ulf (med flera som kanske undrar samma sak.)
  Det här är en samlingsida för stadsbibliotekets sociala medier och ett komplement till vår hemsida http://www.goteborg.se. Om du klickar högst upp till höger kommer du dit. Du har helt rätt att det är svårt att hitta vår katalog, men det är ett val vi gjort eftersom det här är vår sida för just sociala medier.

 9. Sökrutan uppe till höger kan lura dig att tro att du kan söka i katalogen. Kanske går att förtydliga?

  Annars fräscht och fint, naturligtvis.

 10. Jag tycker det är en toppen-idé att samla er sociala webb på en sida. Däremot får jag lite ont i ögonen av allt skrikgult, rosa och ilgrönt. Måste det vara så starka färger?