Tillbyggnaden

Stadsbiblioteket NU!

Publicerat 27 januari 2010 | Av |

Stadsbiblioteket Göteborg finns från och med nu också på stadsbiblioteket.nu! Vi behöver dig och dina tankar för att kunna bygga ett fantastiskt bibliotek, både vid Götaplatsen och på webben.

Jag har deltagit i ett antal bibliotekskonferenser med rubriken: ”Framtidens bibliotek” och läst många artiklar med samma rubrik.

Nu när det är dags att bygga om och till Stadsbiblioteket Göteborg får jag ofta frågan: ”Hur ser framtidens bibliotek ut?” Kommer det att finnas tryckta böcker?”. Varken konferenserna, artiklarna eller jag har svaret. Inte heller ger kristallkulan eller kortleken svar.

Jag gissar att svaret på frågan om framtiden istället är att biblioteket kontinuerligt måste spegla samtiden. Genom att vi hela tiden håller blicken riktad utåt och betraktar, beaktar och bevakar hur göteborgarna använder olika medier, samt vilka media- och informationsbehov som finns så kan biblioteket ständigt vara samtida. Biblioteket blir då ingen passiv byggnad utan en aktiv medaktör i människors liv och i omvärlden. Genom att ständigt vara samtida kommer stadsbiblioteket att vara framtida när framtiden är här.
/Christina Persson, bibliotekschef för Stadsbiblioteket Göteborg