Arrangemang
Detta evenemang har varit och är inte längre aktuellt.

Spelkultur för alla #2

Publicerat 29 januari 2015 | Av |

Nu är det dags för del 2 av Spelkultur för alla då vi tar en närmare titt på de roller kvinnor ofta har i tv- och dataspel. Som vanligt så spelar vi spel, ser en dokumentär och pratar med varandra om det vi upplevt. Den här gången är temat Feministisk gaming & ”damsels in distress”.

”In the game of patriarchy, women are not the opposing team – they are the ball.”

Varför handlar Zelda-spelen inte om Zelda? Varför blir Princess Peach kidnappad i 13 av de 14 Super Mario-spel hon förekommer i? Och vad har 30-talets mastodontfilm att göra med hur dataspel görs idag? Några svar på detta får vi i Feminist Frequencys videoserie Damsels in Distress, som granskar vilka roller kvinnor får – och inte får – spela i dataspel.

Begreppet Damsel in Distress (på svenska ungefär “jungfru i nöd”) syftar på en kvinna som sätts i en farlig situation som hon inte kan ta sig ur på egen hand – hon behöver en (manlig) hjälte som räddar henne. Anita Sarkeesian, som ligger bakom videoserien Feminist Frequency, visar oss hur just Damsels in Distress ligger till grund för handlingen i ack så många dataspel; ända från 80-talets Donkey Kong till nutida spel som God of War.

På den andra upplagan av Spelkultur för alla riktar vi en kritisk blick mot användandet av kvinnor som storydrivande objekt och lockbeten för manliga karaktärer. Vi tittar på Feminist Frequencys videor om fenomenet och spelar spel som berörs av det eller försöker bryta med det. Som vanligt avslutar vi med en diskussion om det vi sett och upplevt.

Finns det plats för alla inom spelskulturen? Är det möjligt för kvinnliga karaktärer att ha andra roller i dataspel än offer för skurken och belöningar för hjälten? Och hur kan vi omtolka spelklassiker så att de håller för en ny tid – en tid när dataspel ska kunna vara för alla.

3 svar till “Spelkultur för alla #2”