Boktips, Skönlitteratur

Detalj ur omslaget till "Där inga ögon ser" av Dag Öhrlund. Lind & Co förlag.

Spänning och komedi i deckarserien om Ewert Truut

Publicerat 24 juni 2019 | Av |

En av mina favoritpoliser i deckarvärlden är Dag Öhrlunds buttre skapelse.

Författaren måste ha väldigt roligt när han skriver om kommissarie Ewert Truut! Polisen som påminner om Jack Frost i deckarserien Ett fall för Frost från 1990-talet (du kan låna något enstaka avsnitt på dvd hos oss). Ingen av dessa båda herrar skäms över sin trivselvikt och sitt ohälsosamma leverne. De kommer med “tykna” kommentarer om allt och alla och är anti det mesta, men bakom all bufflighet döljer de ett gott hjärta och stor hängivenhet för sitt yrke. Det är lätt att känna sympati för dem och för den trötthet de känner över mycket i det moderna samhället.

Öhrlund ligger ingalunda på latsidan; han är häpnadsväckande produktiv. Den senaste och fjärde delen om Truut Ingen lämnas kvar har precis kommit ut. Men det kan vara rekommendabelt att beta av serien i tur och ordning. Börja med Där inga ögon ser, övergå sedan till Tryggare kan ingen vara. Läs därefter del tre Se till mig som liten är. Truut figurerar också i Besökaren, som somliga läsare vill räkna som den första boken i serien.

Den senaste deckaren inleds med att en sjuksköterska skjuts till döds under en rökpaus på sin egen balkong. Mordet följs av två till, på kvinnor som inte tycks ha något samband. Likafullt misstänker utredarna att gärningsmannen är densamma.

Minispaningsgruppen som leds av Truut begåvas med en ny kollega som är renlevnadsman, miljöpartist, vegan och småbarnsförälder. Denne gör livet surt för sin chef med krav på pappaledighet och gåvor bestående av flaskor med rödbetsjuice.

Böckerna är otroligt roliga att lyssna på som ljudböcker. Stefan Sauk läser rappt och skickligt utan åthävor; han låter ironin tala för sig själv.

Ett bra sätt att sätta guldkant på ledigheten!

Kommentarer inaktiverade.