Skönlitteratur

Redbird foto från Pixabay

Söt som amerikansk äppelpaj!

Publicerat 20 december 2015 | Av |

Det är med böcker som med människor, somliga har charm, andra inte.

En röd liten fågel i juletid av Fannie Flagg hör definitivt till den förra kategorin. Författaren till Stekta gröna tomater på Whistle Stop Café har skrivit en ljuvlig bok som passar perfekt att läsa när det lackar mot jul.

Oswald Campbell, 52 år gammal, får strax före jul sin dödsdom av en läkare. Oswald dras med allvarliga lungproblem och den bistra sanningen är den att om han inte snarast lämnar snålblåstens Chicago, så kan han inte räkna med att få fira jul flera gånger.

Eftersom Oswald är fattig som en kyrkråtta tar han fasta på doktorns tips om billig inkvartering i en liten håla i Alabama, i djupaste Södern.

I orten ”Lost River” möts Oswald till sin häpnad av ett blomsterhav, kvittrande fåglar och värme, fast det är långt in i december.  Han förundras också över invånarnas generositet och vänlighet. Oswald upptäcker att han trivs som fisken i vattnet i ”Lost River”.

En röd fågel (en röd kardinal) med skadad vinge får flytta in i ortens lanthandel och tilldelas namnet Jack. Den och en bedårande, funktionshindrad, liten flicka vid namn Patsy är betydelsefulla för handlingen. Två mirakel inträffar innan boken är slut och mitt råd är att du inte bör påbörja läsningen av boken utan att ha en stor låda med pappersnäsdukar hemma.

Frasen ”söt som amerikansk äppelpaj” – som jag läst någonstans angående En röd liten fågel i juletid – har fastnat i minnet därför att den så perfekt stämmer in på Fannie Flaggs lilla pärla till bok. Boken är verkligen hoppingivande och hjärtevärmande! Det är just en sådan bok som man, för att komma i julstämning, vill läsa i julhelgen.

En röd liten fågel i juletid har blivit lite av en modern julklassiker. Läs och gråt du också!

Kommentarer inaktiverade.