Skönlitteratur

Sommarläsning – mer bladvändare

Publicerat 18 juli 2014 | Av |

Gillar du bladvändarböcker och önskar boktips?

Häromdagen tipsades här om spännande böcker som har den fördelen att de går att lägga undan och ta upp om man blir avbruten utan att det stör läsningen. Här följer fler tips på bladvändare.

Raymond Carver
Genvägar
Genre: noveller, ”dirty realism”

Genvägar, eller Short cuts som den heter på engelska, är en novellsamling med berättelser som träffar rätt i hjärtat. Historierna är vardagliga, svartsynta, roliga, och oerhört träffande.

Minns särskilt en av historierna om en man som tjatar på sin fru för att hon skall gå ner i vikt. Till saken hör att frun jobbar som servitris på ett kafé och att mannen är arbetslös. Till saken hör också att en dag när mannen som vanligt sitter och hänger på sin frus jobb, råkar han höra några andra män kommentera sin frus storlek på låren.

Carvers berättelser är tidlösa och hans människoskildring svartsynt färgad, men nästan alltid med ett drag av humor och det finns även de med försonande drag.

Gillian Flynn
Mörka platser
Genre: deckare

I Mörka platser ligger mordet bakåt i tiden. Det är huvudpersonens minnen av vad som hänt och hennes försök att komma över tragedin som leder berättelsen framåt. Det finns exempel på fler sådana, berättelser som t.ex. Minette Walters Skulptrisen och Thomas Cooks Den svarta tjärnen.

Libby Day var bara sju år när hennes mamma och två systrar mördades i det som kom att kallas Satansoffret i Kinnakee. Hennes då femtonåriga bror Ben döms och fängslas för morden. Tjugofem år senare spåras hon upp av några privatspanare som gett sig den på att brodern är oskyldig. Ben sitter fortfarande i fängelse. Av de påstridiga privatdetektiverna erbjuds hon en summa pengar i utbyte mot att hon tar kontakt med de som var involverade den där gången för längesedan, och hennes resa börjar, den geografiska och den tidsmässiga – bakåt, till platsen och tiden för händelsen som förändrade hela hennes och hennes familjs liv för alltid.

Hans Fallada
Ensam i Berlin
Genre: mycket tjock bladvändarroman

Hjältarna i den här boken är makarna Quangel, det är början av 1940-talet och paret bor i ett hyreshus, grannar med ett snitt av den tiden och platsens medborgare bl.a. en gammal judisk dam, en nazistslyngel och en ohederlig tjallare som gärna deltar i nazisternas angiverisystem. Otto jobbar som förman på en av nazisternas industrier. Varken han eller hans fru är engagerade i partiet, men de är till en början inte heller några direkta motståndare. Deras kamp motiveras inte politiskt utan snarare av spontan avsky.

Falladas cliffhangers håller spänningen på topp och läsaren får följa kampen mellan moral och omoral, att handla rätt och handla fel, mänsklig förnedring och vidrig maktfullkomlighet. Liksom vissa av Dickens lättlästa men till antalet sidor tunga böcker, är Falladas roman en traditionell episk berättelse med liknande driv och färgrika människoporträtt.

Har du några bladvändarböcker på lager så skicka gärna din lista eller listor!

Kommentarer inaktiverade.