Boktips, Skönlitteratur

Detalj ur omslaget till "Audrey-flickorna" av Monika Björk. Albert Bonniers förlag.

Sommardagar med minnen

Publicerat 1 augusti 2019 | Av |

En retro-roman om sex kvinnor som på 1970-talet stod på barrikaderna. Nu plockar de varje sommar fram sina gamla minnen samtidigt som de umgås under några dagar i en idyllisk skärgårdsmiljö.

Audrey-flickorna av Monika Björk tar oss med tillbaka till 70-talet. Några kvinnliga journalister på kvällstidningen Expressen vill markera att det nu är slut på ”gubbväldet” och de genomdriver viktiga förändringar på redaktionen. Kvinnorna, som i boken har fått namnen Calypso, Sminkdosan, Kanelblomman, Ravenna, Prästduvan och M, har sedan dess hållit ihop och varje sommar träffas de på en svårtillgänglig ö i den stockholmska skärgården. En komplicerande faktor uppstår när helt plötsligt en sjunde person gör sin entré bland de sammansvetsade kvinnorna. In kliver den cirka trettioåriga Pina Colada som är i färd med att skriva en uppsats om de ”gyllene” åren på Expressen på 70-talet. Pina Colada vill skaffa sig en bild hur det egentligen gick till på redaktionen vid den här tiden och om den officiella bilden verkligen stämmer. Nu rörs känslor upp och argument och strategier slipas.

Audrey-flickorna, från 2008, är en pigg och intressant roman som förutom att skänka en stunds läsglädje också ger en inblick i en historiskt intressant period. Och som en bonus kan vi som läsare försöka identifiera vem som egentligen är vem av de fiktiva namnen i romanen. Nåja, jag vet att detta är en roman men de fantasifulla namnen har ju en hänvisning till ”verkliga” journalister som arbetade på Expressen på 70-talet.

Kommentarer inaktiverade.