Boktips, Skönlitteratur
Omslag till Solsken och parmesan av Christoffer Holst.

Omslag till Solsken och parmesan av Christoffer Holst. Lovereads.

Solsken och parmesan

Publicerat 5 juli 2020 | Av |

Tänk er en vecka i stålande sol och fantastiskt god mat bland Toscanas vingårdar. Det var vad som skulle ha hänt i Christoffer Holst roman Solsken och parmesan.

Det går att känna igen sig i resplaner som inte blev som de skulle. Denna vår och sommar har alla fått planera om. Själv blev min resa till Prag istället en “måla om lägenheten”- ledighet. Solsken och Parmesan heter matlagningsresan som skulle ha varit i Italien med färska råvaror och vin direkt från vingårdarna. Men när pensionatet där matlagningskursen skulle ha tagit plats brinner ner får reseledaren tänka om och gruppen hamnar i Roslagen, Uppland.

Vi möter huvudpersonerna mitt i sina liv och allt de har gemensamt är viljan att laga god mat (och äta den). Rasmus har gått från att vara en populär dansbandsångare med låtar på Svensktoppen till en ruffig medelålders man som sover på sin systers soffa och har gjort så under två års tid. Hilda jobbar som kock på en förskola och (har) fastnat i att behöva laga fiskpinnar till barnen, men hemma briljerar hon bland sina kastruller. Paula vill bara fixa en bra matlagningskurs med Italien-tema.

Allt man vill göra när man läser om alla kryddor och smaker är att knåda ihop sin egen pastadeg, rulla lite Gnocchi, korka upp en flaska vin och njuta av allt till Arvingarnas senaste skiva. Sen kanske Christoffer Holst inte alltid är helt rätt i recepten, men om det är något som han verkligen kan skriva om så är det kärlek! Både om kärleken mellan människor och kärleken till god mat.

Till lunch ska vi laga en av mina personliga favoriter: Melanzane alla parmigiana! En ljuvligt god auberginegratäng som vi äter med färskt lantbröd.

Lantbrödet har Paula köpt på Ica, och det är egentligen gårdagens som hon fick för halva priset, men det säger hon ingenting om.

Solsken och parmesan av Christoffer Holst går att låna på biblioteket och finns också som e-bok! Ladda hem appen Libby, logga in med bibliotekskort och PIN-kod, så är du igång.

Kommentarer inaktiverade.