Sofflocks-filosofi
I ”Det händer när du vilar” får vi bekanta oss med begreppet ”sofflocks-filosofi”. Tomas Sjödin har berört tupplurens fördelar tidigare, men i sin nya bok utvecklar han sina tankegångar.
Vad kan man göra annat än stämma in i Sjödins hyllning till sofflocket. Det handlar om rätten – eller plikten – att göra ingenting. När stressen hotar att förlama våra liv kan det vara ett gott förhållningssätt att intala sig att ”jag har tid”. Det gäller helt enkelt att hitta sina privata ”spärrvakter” mot stressen i tillvaron. Läsning kan exempelvis vara en sådan motverkande kraft. Att ”återerövra hasandet” eller låta själen ”gå i tofflor” kan också vara till hjälp. Sjödin skriver personligt och med omsorg om orden, alltid fast förankrad i sin vardag. Hans bok är något av en skattkammare för oss slitna och jäktade nutidsmänniskor. Vad sägs om: ”Man behöver inte räcka till. Det räcker att man finns till. Allt utöver det är bonus.”
Sjödins utsiktspunkt är Säve utanför Göteborg. Vid Säve gamla kyrka ligger två av hans tre söner begravda. En sällsynt, aggressiv hjärnsjukdom tog deras liv redan i tonåren. Sjödin har gripande porträtterat familjelivet med Karl-Petter och Ludvig i När träden avlövas ser man längre från vårt kök, Den enklaste glädjen och Reservkraft, men sönerna finns närvarande i alla hans böcker.
Min personliga favorit är Ett brustet halleluja. Växelringning är bokens röda tråd, men den handlar i själva verket om allt mellan himmel och jord, något som för övrigt karaktäriserar alla Sjödins böcker. Det är deras charm och författarens särskilda signum. På något mystiskt vis landar Sjödin – pastor som han är – alltid i trosfrågor, men inte på något avskräckande sätt. Han pådyvlar ingen sin tro, men hymlar inte heller med den. Hur som helst, så går man alltid stärkt ur en ”bokträff” med Tomas Sjödin.
När författaren slukar allt vad han kan komma över i ämnet klockringning, stöter han på Dorothy Sayers klassiska pusseldeckare De nio målarna, som helt och hållet går i växelringningens tecken. Boken kom ut 1934 och är den tionde om Lord Peter Whimsey. De nio målarna är absolut läsvärd, om inte annat så för den mycket udda, om än föga realistiska, mordmetoden, som jag inte tänker avslöja. Dorothy Sayers var en utsökt stilist och en bedårande tidsskildrare. I vår tid när alla ränner runt med sina mobiler i högsta hugg, så är det roande att notera en sådan detalj som att byns enda telefon är installerad i postfrökens vardagsrum.
Tomas Sjödin har egenhändigt läst in Det händer när du vilar och Ett brustet halleluja som ljudböcker. Samtliga hans böcker finns att låna som talböcker (för dig med läshinder). Det händer när du vilar finns som talbok och text, vilket är användbart för dig med dyslexi. Ett par titlar av Dorothy Sayers hittar du som ljudböcker; så gott som samtliga som talböcker.