Skönlitteratur

Detalj ur omslaget till "Snövit ska dö". Albert Bonniers förlag.

Snövit ska dö

Publicerat 15 april 2016 | Av |

Vad kan väl förefalla ondskefullare än ond bråd död i en liten pittoresk tysk by? Men förvänta dig ingen småmysig miss Marple-deckare; spänningen är hög och tämligen konstant.

Bokens suggestiva titel och attraktiva blåtonade bokomslag suger utan omsvep in sin läsare i dess trollkrets.

Snövit ska dö av Nele Neuhaus har ett rikt persongalleri som det tar ett tag att bena ut och det är mycket som man måste hålla reda på, allteftersom vi får ta del av bybornas mörka hemligheter.

Full av finurliga sidospår och allehanda krumbukter är boken likafullt som gjord för sträckläsning.

Efter att ha avtjänat tio år i fängelse för mord på två sjuttonåriga flickor återvänder Tobias Sartorius till sin hemby Altenheim, inte långt från storstaden Frankfurt. Byn är ”av den klaustrofobiska sorten med ytterst få nykomlingar”. Tobias förfäras över hur mycket föräldrarna har åldrats och gården förfallit. I byn möts han av oförställt hat och misstro. Själv är Tobias besatt av att avslöja den verklige mördaren, som ödelagt hans framtid.

Snart blir vi varse att fler än en person har skäl att vilja låta det förflutna vara begravet. Byn ruvar på nattsvarta hemligheter, som man är beredd att gå över lik för att bevara.

Kriminalpolis Pia Kirchhoff och hennes – av privata skäl mer än lovligt okoncentrerade – chef Oliver von Bodenstein syns titt som tätt i byn igen. Pia börjar tvivla på att rättvisa verkligen skipades då för tio år sedan, men har svårt att övertyga sina kollegor. Plötsligt försvinner en ny sjuttonårig flicka och en intensiv kamp mot klockan tar sin början.

Nele Neuhaus är en driven, kompetent och rutinerad författare. I Tyskland har sju delar i deckarserien med kriminalpoliserna Pia & Oliver kommit ut. Snövit ska dö, som gavs ut 2010 i hemlandet, är nummer fyra. Reservera en andlöst spännande nyutkommen deckare!

Kommentarer inaktiverade.