Smaskens för anglofiler
Möt en enstörig finsk romanhjältinna med förkärlek för allt brittiskt – poeten Keats i synnerhet – samt maffiga tatueringar.
Romanens hjältinna Nora finner verkligheten överskattad och begraver sig i arbetet med sin magisteruppsats om den engelska romantiken. Hennes husgudar är Keats, Shelley, Byron jämteColeridge. Hon bor i Tammerfors och har (för att kunna behålla sin drömbild intakt) inga som helst planer på att sätta sin fot på engelsk jord.
I alla fall inte förrän Noras beskäftiga halvsyster Heli tvingar henne att närvara vid sitt sagobröllop. Hon ska nämligen gifta sig med en stilig brittisk aristokrat och bosätta sig på dennes gigantiska gotiska släktgods Gallowhouse, beläget strax utanför Oxford.
Det är sant att Noras sociala färdigheter inte är mycket att skryta med och hennes garderob, bestående av svarta bylsiga, fransiga plagg, oformliga herrskjortor samt rejäla doningar till kängor, lämpar sig dåligt för en vistelse bland noblessen.
Urbota nyfiken som finskan är, snokar hon hämningslöst runt på egendomen och ramlar på ett mysterium. Det handlar om brudgummen Marks storebror James (som var i tur att ärva barontiteln), som försvann spårlöst tio år tidigare och som alla i familjen Chattenham undviker att orda om.
Romanen är roande för anglofiler, strösslad som den är med citat och anspelningar på engelska romaner, deckare, klassiska barnböcker, tv-serier med mera.
För dig som önskar lite mer substans vill jag också rekommendera en annan roman. A. S. Byatts De besatta: en romantisk berättelse inbegriper två litteraturforskare, som specialiserat sig på var sin (uppdiktad) 1800-tals författare. Det blir stor uppståndelse när en av dem upptäcker ett brev som påvisar att de två hade ett förhållande. Enastående tegelstensroman, som utspelar sig i två tidsplan med två parallella kärlekspar. Belönades med Bookerpriset, vill jag minnas.