Boktips, Skönlitteratur

Detalj ur omslaget "Små eldar överallt" av Celeste Ng. Albert Bonniers förlag.

Små eldar överallt

Publicerat 10 maj 2019 | Av |

Shaker Heights i Ohio är en perfekt liten stad. Allt är uttänkt och välordnat. Där adopterar ett barnlöst par en bebis som lämnats utanför en brandstation. Där bränner yngsta barnet Richardson ner sin familjs hus.

Det är ett klassiskt upplägg. Idyllen som slås i kras.

En trygg fyrabarnsfamilj, Richardsons, i ett tryggt område i Ohio. En mamma som mäter upp sina flingor med decilitermått på morgonen och har lika perfekt kontroll över allting. Men så bestämmer hon sig för att hyra ut sitt extrahus till en ensamstående mamma, Mia, med tonårsdottern Pearl. 

Mia och Pearl är på många sätt motsatsen till allt Richardsons står för. De har flyttat runt från delstat till delstat och hankat sig fram på existensminimum. Mia är konstfotograf och en typisk konstnärssjäl, Pearl är begåvad och allvarlig. 

Men familjerna flätas ihop.

Och Pearl blir vän med Moody, yngste sonen Richardson, och sen så småningom hela familjen. Så till den grad att hon är där varje dag och får följa med på familjemiddagar. Hon blir förälskad i den äldre sonen, god vän med storasyster Lexie. Medan lillasyster Izzie, rebellen, träffar sin själsfrände i Mia, och tjatar sig till att få bli hennes fotoassistent. 

Och allting börjar förändras. Hemligheter kommer i dagen, tonåringar växer upp och det uppstår konflikter där man minst anar det.

Små eldar överallt av Celeste Ng handlar mycket om moderskap och vem som har rätten till ett barn. Här finns frågor om surrogatmoderskap och adoption, om abort och om att vara en familj. Men jag tycker också att det är intressant med Mias utveckling som fotograf och allting runt det.

Inte undra på att boken ska bli TV-serie. Här finns gott om sympatiska karaktärer, spänning och oväntade vändningar.

Men det är ändå välskrivet och eftertänksamt. (Kärvare och allvarligare än till exempel Liane Moriarty som skriver liknande berättelser.) En härlig bok att sträckläsa!

 

 

Kommentarer inaktiverade.