Arrangemang

Skyarnas krig. Upphov: Hugo Byvald och Sofia Kjellman.

Detta evenemang har varit och är inte längre aktuellt.

Skyarnas Krig – en Star Wars-steampunk-musikal

Publicerat 31 januari 2017 | Av |

Imperiets främsta krigare, Furst van der Vader, anfaller ett enkelt diplomatiskt luftskepp. Han söker efter de stulna ritningarna över den flygande Dödsfästningen, en fruktansvärd skapelse med eldkraft nog att förgöra en hel stad. Men prinsessan Lejon, rebellernas ledare, lyckas skicka iväg ritningarna med sina två robot-tjänare. De hamnar hos den unge Lukas Molnfarare, som länge drömt om ett äventyr…

Känns historien igen? Skyarnas Krig tar intrigen från Star Wars och förlägger den till stilen steampunk, eller ångpunk. Det är en genre som målar upp bilder av framtiden som den kunde se ut förr i tiden. Vanliga element är zeppelinare, kugghjul, och pseudo-viktorianska England. Det är retro-science-fiction, från tiden innan förbränningsmotorn, månlandningen och internet.

Skyarnas Krig är en helt nyskriven musikal, på svenska. Handlingen är lånad från de tre ursprungliga Star Wars-filmerna, och tonsatt med helt ny musik. Precis som i förlagan erbjuds en härlig mix av spänning, humor, och den tidlösa kampen mellan den mörka och den ljusa sidan.

Här finns välbekanta men ändå nyskapande tolkningar av flera välkända figurer och miljöer. Ni kommer få lära känna smugglaren Antonia de la Sola och hennes franske styrman Louis Baccard, på den hoplappade zeppelinaren Sekelfartyget Falken. Du som upptäcker Star Wars eller steampunk för första gången kommer få höra allt du behöver veta från jedinermästaren Kenobi, den ångdrivne butlern Automaticus 3B och hans lille robotvän Arthur Dietrich. Du som är inbiten Star Wars-fantast erbjuds chansen att höra de oförglömliga ögonblicken som du aldrig hört dem förut, i sångnummer som Det är en fälla eller Jag är din far.

Du som uppskattar Steampunk, älskar allt som har med Star Wars att göra, eller bara uppskattar nyskriven svensk musikal, får inte missa Skyarnas Krig.

Bakom föreställningen står den fria teatergruppen Kulturkrock, ansluten till Kulturens Bildningsverksamhet. Kulturkrock är en ideell förening med syfte att lyfta fram nördkultur och fantastik på nya och spännande sätt – till exempel genom att göra musikaler av science-fiction-klassiker! Skyarnas Krig är deras andra musikal, och påbörjades direkt efter att de spelat Doktor Avskyvärd Allsångsblogg – baserad på Joss Whedons kortfilm om superskurken Dr Horrible – våren 2015. Efter urpremiären av Skyarnas Krig på Stadsbiblioteket planerar de att ge fler föreställningar på andra scener, bland annat på spelkonventet GothCon i påsk.

Kommentarer inaktiverade.