Skönlitteratur

Skörhet och styrka

Publicerat 18 maj 2011 | Av |

Gripande om psykisk sjukdom.
Sveriges radios romanpris 2011 gick till Beate Grimsruds ”En dåre fri”. En makalöst stark gripande berättelse om en ung kvinnas liv med en psykisk sjukdom.

I centrum av boken finns Eli. Redan tidigt finns tecken på psykisk skörhet hos henne, men den avgörande händelsen i Elis barndom är när hon är sex år och klassen ska sätta upp en teaterpjäs. Under själva föreställningen upplever Elis så starkt att en av karaktärerna i pjäsen flyttar in i henne. Nu är hon två. Det är hon och Esben som bor i hennes kropp. Vi får följa Eli genom hennes liv, genom vistelser på olika psykiatriska avdelningar, genom ansträngingarna att leva ett liv som alla andra och genom Elis  försök att övervinna sjukdomen.

Eli är författarinna och hennes karriär följer Beate Grimsruds egna – hon vinner samma priser, skriver samma böcker som Beate själv har gjort. I mycket annat följer också deras liv varandra. Detta ger naturligtvis en annan dimension av boken – handlar den egentligen om Beate själv?

Det är så gripande att läsa om Elis skörhet, berättelsen känns så äkta och jag blev alldels uppslukad av boken. En dåre fri är en stundtals väldigt tung bok, lättläst, men tung för att ämnet är svårt och berörande.  Samtidigt  är det, tycker jag,  en viktig bok som ger en fin insikt i hur en psykisk sjuk människa kan uppleva sin verklighet och sin sjukdom.

Låna boken hos oss på Stadsbioblioteket Göteborg.

Kommentarer inaktiverade.