Skönlitteratur

Detalj ur omslaget till "Ers majestäts olycklige Kurt". Piratförlaget.

Skandaler och rättsröta

Publicerat 1 juni 2016 | Av |

Att Gustav V var svag för det manliga könet är ingen hemlighet eller upprörande för oss idag, men då det begav sig var det sprängstoff, som till varje pris skulle undanhållas allmänheten.

På 1930-talet hade Gustav V (70+) en sexuell förbindelse med tidigare kåkfararen – sedermera direktören – Kurt Haijby (1897-1965) och hovet pungade ut med stora penningsummor för att han skulle hålla tyst. Haijby kunde leva lyxliv på utbetalningarna, men han spelade ett farligt spel och fick mäktiga motståndare på kuppen, något han snart skulle komma att bli varse.

Efter Gustav V:s död 1950 dömdes Haijby till sex års straffarbete för utpressning. Hela utredningen hemligstämplades på statsminister Tage Erlanders begäran. Detta bidrog till en infekterad debatt om rättsröta på 1950-talet.

1965 begick Kurt Haijby självmord.

Ers majestäts olycklige Kurt: en roman med verklighetsbakgrund av advokaterna Lena Ebervall och Per E. Samuelson är en lättläst, fängslande och spännande dokumentärroman skriven på ett lite gammaldags språk. Deras mål är att nyansera bilden av Kurt Haijby, som stämplats som en ovanligt ful fisk.

Eftersom författarna fastnat för romanens form – snarare än biografins – kan de kosta på sig att ta ut svängarna ordentligt. Man kan till exempel läsa om sexorgier på Waldemarsudde och att Sverige utövade påtryckningar på Gestapo för att Haijby skulle skickas till koncentrationsläger. Till på köpet skulle dikeskörningen i Kungens kurva 1943 tillskrivas kungen, som skulle ha tafsat på chauffören och därigenom distraherat honom.

Lena Ebervall och Per E Samuelson har inte legat på latsidan utan studerat ytterligare rättsfall och skrivit böckerna Bombmannens testamente: en roman om Lars Tingström samt Mördaren i folkhemmet. Den sistnämnda handlar om Olle Möller, känd idrottsman och på indicier och vittnesmål dömd dubbelmördare.

Böckerna är utmärkt läsning för dig med intresse för verkliga brott och brottslingar. Ers majestäts olycklige Kurt samt Mördaren i folkhemmet finns även att låna som ljudböcker samt e-ljudböcker.

Kommentarer inaktiverade.