Skönlitteratur

Detalj ur omslaget till "Smultron, bröllop och döden". Piratförlaget.

Shakespeare i Skövde

Publicerat 2 november 2016 | Av |

Shakespeare spelar en central roll i Kristina Appelqvists sjunde och senaste deckare.

I Tidan utanför Skövde är ett gäng glada amatörer i full färd med att sätta upp ”Romeo och Julia” i en lada. I samma veva dyker en framstående Shakespeareforskare, iklädd sin doktorshatt, upp i frysboxen på Moholms herrgård, mitt under en bröllopsfest. Kan ett försvunnet originalmanuskript av ”Romeo och Julia”, där pjäsen – hör och häpna – slutar lyckligt vara mordmotivet? En skattjakt dras i gång och kosan styrs mot Siena och Verona. Författaren trollar till och med fram ett topphemligt Shakespearesällskap ur rockärmen.

Persongalleriet är överdådigt i Smultron, bröllop och döden av Kristina Appelqvist. Centralgestalt och spårhund nummer ett heter Helena Waller och är till vardags litteraturforskare vid Västgötauniversitet. Hon extraknäcker som talskrivare och lägger som vanligt näsan i blöt, när hon stöter på skumraskaffärer. Vi känner Helena från de två tidigare böckerna i serien om Helena Waller: Minns mig som en ängel och Flickan framför muren.

Handlingen i Smultron, bröllop och döden kan knappast beskyllas för att vara rafflande. I stället får vi en dos romantik, med inte mindre än tre kärlekspar. Lite lättsmälta uppgifter om Shakespeare slinker också ned. Att Appelqvist går i Maria Langs fotspår begriper man redan av bokens titel, som påminner om en boktitel av Lang, nämligen Rosor, kyssar och döden.

Kristina Appelqvists böcker passar tveklöst bäst för dig som tycker att en gemytlig, lättläst och lagom kultiverad pusseldeckare från Sveriges framsida skulle sitta fint. Välkommen att låna!

Missa inte Shakespeare-veckan på biblioteket! Vecka 44, 2016. Läs mer här.

Kommentarer inaktiverade.