Boktips, Skönlitteratur

Detalj ur omslaget till "Sekten på Dimön" av Mariette Lindstein. Albert Bonniers förlag.

Sekten på Dimön

Publicerat 27 juni 2019 | Av |

Vilka människor är det egentligen som går med i sekter? Och varför stannar man kvar?

En som har personlig erfarenhet är Mariette Lindstein som själv var med i Scientologerna under tjugo år.

I hennes romaner om den påhittade sekten Via Terra på Dimön (en påhittad ö, men tydligt bohuslänsk miljö) kan man läsa om hur det kan gå till att först bli indragen och sen om hur det är att stanna kvar trots att allting pekar på att det är dags att fly. 

Sofia är en ung entusiastisk tjej som blir inbjuden till några dagar hos Via Terra. Allt är fantastiskt. Hon får god ekologisk mat, kommer till nya insikter, blir attraherad av den karismatiska ledaren och träffar en ny trevlig pojkvän i gruppen. När hon blir erbjuden jobbet att starta upp ett nytt bibliotek för Via Terra kan hon inte stå emot utan blir kvar. Men det är början på åratal av psykisk terror och dygnet-runt-arbete.

Det finns tre böcker om sekten på Dimön. Sekten på Dimön, Sekten som återuppstod och Sektens barn. I den sista boken har det gått många år och barn som fötts inom sekten har blivit tonåringar utan att få uppleva livet utanför stängslet.

Det börjar ganska trovärdigt och psykologiskt intressant, med en spännande skildring av hur det onormala gradvis blir normalt. Sen spårar det ur lite kan jag känna, och handlingen känns väldigt  otrolig med lånade identiteter, kidnappningar, dödshopp från farliga klippor och våldsamt sex. Men det gör faktiskt inget, om man mest vill bli underhållen. Och kanske är det sant, som Lindstein säger i intervjuer, att verkligheten ändå överträffar dikten när det gäller sekter.

Det är lättläst och oavbrutet spännande och det förvånar mig inte alls att trilogin snart ska bli TV-serie. Perfekt strandläsning som varar länge. De två första delarna finns också som e-böcker, läs del 1 som e-bok här och del 2 som e-bok här.

Kommentarer inaktiverade.