Boktips, Skönlitteratur

Detalj ur omslaget till "Sargad" av Flynn Berry. Louise Bäckelin förlag.

Sargad

Publicerat 3 maj 2018 | Av |

En välskriven psykologisk thriller sitter väl aldrig fel?

Den alltmer ångestladdade stämningen i Flynn Berrys kompetenta debut Sargad (Under the Harrow i original) drar mig snabbt och effektivt in i romanens trollkrets.

Det känns visserligen lite slitet att plocka fram Paula Hawkins Kvinnan på tåget (se boktips här på bloggen) för att beskriva Sargad, men faktum är att jag inte träffat på någon kriminalroman som bättre stämmer in på den beskrivningen. I likhet med huvudkaraktären Rachel Watson i Kvinnan på tåget känns Nora Lawrence i Sargad psykiskt instabil, inte helt tillförlitlig och svår att riktigt ta till sitt hjärta. Båda kvinnorna håller för övrigt på att tappa greppet om tillvaron och tröstar sig med alkohol. Lustigt nog figurerar också tåg i båda böckerna.

På helgerna stiger Nora ombord på ett av tågen från Paddington med destination norrut för att kliva av i en liten by strax utanför Oxford, där hon har sin syster Rachel. Tills hon en dag gör en fasansfull upptäckt. Hon hittar Rachel och hennes hund brutalt mördade. Trots att Nora befinner sig i chock, bestämmer hon sig utan betänketid för att stanna kvar i området och egenhändigt spana efter sin systers mördare. Hon tycker inte att polisen är tillräckligt på hugget i utredningen och beslutar sig för att själv hålla sin huvudmisstänkte under bevakning. 

I takt med att systerns hemligheter avslöjas, poppar Noras egna gamla trauman upp till ytan. Nora kan inte låta bli att i sitt huvud koppla samman mordet med det brutala överfall på Rachel, som skedde drygt tio år tidigare. Systern lyckades själv aldrig frigöra sig från det inträffade och gjorde sitt bästa för att spåra upp sin angripare för att hämnas. Mitt i all sorg upptäcker Nora, trots att hon stod Rachel mycket nära, sådant som hon inte haft en aning om, exempelvis att systern planerade att flytta till Cornwall.

Boken hörde till de fem titlar som nominerades till utmärkelsen “Bästa översatta kriminalroman” av Svenska Deckarakademin 2017. Författaren är visserligen amerikan, men, lugn bara lugn, känslan i boken är rakt igenom brittisk, för att inte säga extra mycket brittisk.

Sargad är en psykologisk thriller av bästa sträckläsningsvirke! Min enda invändning är att den inte är tillräckligt tjock.

Kommentarer inaktiverade.