Boktips, Skönlitteratur

Sarek

Publicerat 8 september 2022 | Av |

En thriller som känns som en film!

Och det är inte så konstigt. Ulf Kvensler som debuterar som författare med boken Sarek, har tidigare skrivit manus till bland annat Vår tid är nu och Solsidan. Det känns tydligt att det här skulle kunna bli en spännande film eller serie.

Det handlar om Anna och Henrik, ett framgångsrikt juristpar i 30-årsåldern som brukar fjällvandra varje år tillsammans med en kompis från studietiden, Milena. Men just det här året blir allting annorlunda. Milena har en pojkvän för första gången på evigheter och vill ha med honom. Efter viss tvekan går Anna och Henrik med på det trots att de aldrig ens träffat Jakob tidigare.

Och det börjar dåligt med flera varningsflaggor. Jakob verkar ha ljugit om var han jobbar, Anna känner vagt igen honom från ett misshandelsfall hon jobbat med, och dessutom har Jakob redan från början planerat att övertala de andra att styra om rutten från bekanta leder till det betydligt farligare och mer äventyrliga Sarek.

Som om det inte vore nog är stämningen mellan Anna och Henrik spänd från början. Förhållandet har gått i stå och Henrik har mest suttit inne hela sommaren. Han är inte rustad för en krävande vandring med berg och växlande väder.

Jag har själv bara vandrat enkla uppmärkta dagsturer och var lite orolig att jag skulle tycka det var tråkigt med beskrivningar av stormkök och kompassnavigering, men det var det verkligen inte! Jag följde med spänning alla beskrivningar av vad Anna packar, vad de äter på tågresan, helikopterresan till Sarek och känslan av att vara utelämnad men fri i det enorma, helt vilda naturområdet Sarek. (Jag var såklart tvungen att bildgoogla och efter det kunde jag verkligen se de storslagna miljöerna i boken framför mig.) Samtidigt som Jakob visar sig alltmer opålitlig och spänningen i gruppen blir olidlig. Jag blev märkligt nog både väldigt sugen på att fjällvandra och samtidigt fullständigt avskräckt.

För det här är isande spännande! Har man dessutom anlag för svindel finns en fullständigt skräckinjagande sekvens på en bergstopp. En sån där ”jag vågar inte titta” fast i bokform.

En del dialog eller kanske mer bristen på dialog känns lite overklig, som när Milena berättar att hon träffat en kille och inte får en enda fråga om hur han är som person, eller att de inte åtminstone tar en fika med Jakob innan de ska iväg på semester ihop, men en del sådana frågetecken rätas faktiskt ut i twisten på slutet. Väldigt tillfredsställande!

Kort sagt, om du gillar spänning och har i alla fall ett pyttelitet intresse för friluftsliv är detta boken för dig! Men räkna med att stanna uppe lite för länge på kvällen för att läsa färdigt.

Boken finns även att låna i appen Libby om du vill komma igång genast!

Kommentarer inaktiverade.