Boktips, Skönlitteratur

Saras bästa sträckläsning 2022

Publicerat 23 december 2022 | Av |

Vissa år har man mycket att göra och mycket i huvudet och det krävs böcker som suger tag från första sidan och inte släpper greppet för att en bok ska bli färdigläst överhuvudtaget. Här kommer mina tips på böckerna jag faktiskt läste ut.

En saga – Stephen King

Ett mirakel att jag kom igenom denna tegelsten på 800 sidor, särskilt som första halvan var bäst och den dippade lite sen. Men början är ljuvlig och det gör att man vill se hur det går.

Utan att avslöja för mycket är En saga en väldigt klassisk Stephen King berättelse om en tonårspojke som blir vän med en äldre surmulen man och det uppstår en fin vänskap över generationerna. Bara detta är värt att läsa boken för tycker jag. Det är kanske förutsägbart men så fint och rörande och med så mycket igenkänning om man läst mycket Stephen King.

Sen tar berättelsen en ny vändning och förvandlas till mer klassisk saga när vår hjälte ska på äventyr i en annan värld som är inspirerad av sagan om Jack med bönstjälken. Just den har jag ingen direkt relation till men det gör inte så mycket. Det härliga är som sagt att det är klassisk Stephen King och klassisk fantasy och saga. Här finns hjälpare och monster, obotliga förbannelser, högtidligt språkbruk och hunger games-aktiga turneringar. Någonstans i mitten blir berättelsen plötsligt mycket mörkare och lite mer enformig, men då är jag så fast att jag fortsätter ändå. Man vill ju inte missa hemkomsten och det lyckliga slutet. Och det är värt att läsa vidare. 

För den som gillar King är detta en riktig Aladdin-ask av godsaker!

Skriften i vattnet – John Ajvide Lindqvist

Egentligen borde jag välja Verkligheten här i stället som också kom 2022 av samma författare och var smartare, fyndigare och mer ambitiös. Men medan den låg och segade på nattduksbordet flera veckor gick Skriften i vattnet ner i samma fart som en skål med salta nötter framför teven. Det handlar om den populära författaren Julia Malmros som skriver vardagsnära polisdeckare för medelåldern. Hon får i uppdrag att skriva för Millenium-serien och allt ser lovande ut. Men trots en spännande handling och rejäl research tillsammans med den skadade och känslomässigt avstängda unga hackern Kim som hon också inleder ett slags förhållande med, går allt snett och Julia sitter plötsligt med ett manus hon inte kan använda. En tanke som slår henne är att byta kön och namn på huvudkaraktärerna och ändå ge ut den.

Och ja, när man läser om boken verkar det vara en det är inte utan att man undrar om detta är vad som hände John Ajvide Lindqvist själv (och googlar man är det inte så långt från sanningen). Mikael och Lisbeth blev Julia och Kim.

När Julia flyr till sommarstugan för att undvika media efter att hon varit alltför frispråkig i TV-programmet Malou hamnar hon plötsligt mitt i en alldeles verklig mordhistoria när hennes barndomsvän tillsammans med sina gäster blir brutalt skjutna på midsommar. Det blir början på en massa rafflande intriger som innebär att Kim får resa till Kina och Kuba för att reda ut vad det är som hänt. Fullt ös med hemliga möten, action, olika vapen och snabba fordon. Som James Bond i bokform ungefär. Kim är hemlighetsfull, motsägelsefull (gotiskt utseende men lyssnar på dansband), fantastisk på datorer och en riktig superhjälte mitt i all sin sårbarhet. Julia är lite mer anonym på hemmaplan, men hänger med en rolig äldre väninna och sin träige före detta man som leder polisutredningen. 

Sammantaget är det lite tramsigt men sjukt underhållande och svårt att lägga ifrån sig. (Det är kö på boken men den går att läsa i appen Libby också!)

Sarek – Ulf Kvensler

Den här boken av Ulf Kvensler fick jag tips om av en kollega och sen dröjde det inte länge förrän vi var flera i personalen som läste den samtidigt. Det är ju alltid roligt! Jag får erkänna att efter att vi diskuterat den och hur vi tolkade slutet så har jag kanske inte tänkt på den så jättemycket. Men det var oerhört spännande medan jag höll på!

Det handlar om två par som ska fjällvandra ihop. Det strävsamma men egentligen krisande paret med vår berättande huvudperson Anna. Och deras vän Milena med en ny partner, Jakob, som verkar opålitlig från första stund. När de redan sitter på tåget övertalar Jakob dem att välja det vilda Sarek i stället för den tryggare vandringsled de egentligen planerat. Märkligt nog verkar han redan ha förberett för att hans övertalning skulle lyckas också. Helikoptern står redo och äventyret kan börja.

Men det tar inte lång tid innan vädret och terrängen gör vandringen allt farligare och under tiden frodas interna konflikter och misstankar som gör stämningen hotfull. Steget till våld är inte långt, men det verkar som att bara Anna förstår hur farlig Jakob egentligen är.

Om man är det minsta intresserad av fjällvandring och naturliv lyfter det berättelsen ett extra snäpp. Det går verkligen att se miljöerna framför sig och i scenerna på höga höjder ilar det i magen som om man tittade på film. Framför allt bidrar miljön till att göra allt mer oförutsägbart. Det finns inga vittnen, utom de fyra själva. Det finns ingen att be om hjälp.

Oerhört spännande fram till sista sidan och den smarta twisten! Perfekt läsning under julledigheten. (Det är kö på boken men den går att läsa i appen Libby också!)

Kommentarer inaktiverade.