Film, Musik, Skönlitteratur

Saras bästa 2011

Publicerat 27 december 2011 | Av |

Dags för mig att summera 2011! Jag arbetar med sociala medier på Stadsbiblioteket (bland annat den här bloggen) och nuförtiden är jag ofta på nya biblioteket 300m2. Här kommer lite om vad jag tyckt bäst om i år.

Ofta när någon beskriver en riktigt bra bok så handlar det om att bli ”riktigt drabbad”, att ”få ett slag i magen”, att ”njuta av ett gåtfullt och vackert språk” och kanske om att uppleva känslostormar, att verkligen leva sig in i handlingen och både skratta och gråta.

Vissa år har man nog med sitt eget liv och vill inte alls få ett slag i magen eller grubbla över vad en författare menar utan mest bli lite underhållen. Ett sådant år var 2011 för mig. Så det har blivit många lättsamma romaner som jag snabbt kommer att glömma.

Det jag däremot hoppas på att komma ihåg är allt jag läste på fackavdelningen för fotografi som jag plöjde igenom efter att ha köpt en ny kamera i september.

Så den absolut största läsupplevelsen för mig i år var faktiskt bästa fotoboken Bryan Peterson’s understanding photography field guide : how to shoot great photographs with any camera av Bryan Peterson som var en verklig ögonöppnare och som förmodligen kommer att påverka mig under lång tid. Peterson inte bara förklarar allt jag undrat över om objektiv och skärpedjup och slutartider utan lyckas dessutom inspirera fram något som faktiskt kan vara ett frö till en egen fotografisk stil.

Årets bästa skiva: Jag kommer nog inte vara den enda i år som säger Bon IverBon Iver med tanke på att varenda ung musiker jag hört i år har börjat sjunga som frontmannen Justin Vernon. Men men. Det är en skiva som kom just när sommaren var som vackrast. Det är folkmusikaktigt men ändå nyskapande. Lite Peter Gabriel ibland, lite Kanye West ibland. Det är underbar falsettröst och texter som är tillräckligt vaga för att man ska kunna känna igen hela sitt eget känsloliv i dem. Och den innehåller sången Holocene, som alla jag känner älskar första gången de hör den.

Och eftersom jag även med filmer mest velat bli underhållen, är min bästa film i år sista delen i Harry Potter-sagan Harry Potter och dödsrelikerna del II. Jag har sett alla Harry Potter-filmerna flera gånger och tycker att de hållit en jämn hög kvalitet med fantastiska miljöer och gräddan av Englands skådespelare. I de sista två filmerna har historien dessutom fått ta lite mer tid på sig eftersom sista boken blev uppdelad i två filmer. Det känns inte så förkortat och det blir mer tid för karaktärerna och det som händer i dem.

Den allra sista filmen är härlig för att man äntligen får svar på allting och Voldemort konfronteras en sista gång. I stället för att kännas som en massa ledtrådar som ska leda fram till nästa film och filmen efter det, blir det en avslutad berättelse. Dessutom får man återse en del karaktärer som dött i tidigare delar av serien, så det känns nästan som en ”Greatest hits”.

Nu är det bara att vänta och se vad som väntar 2012!

Kommentarer inaktiverade.