Film, Musik, Skönlitteratur

Saras bästa 2010

Publicerat 29 december 2010 | Av |

Jag är bibliotekarie på Stadsbiblioteket och arbetar med att samordna våra sociala medier (den här bloggen, Facebook, Twitter och Youtube). Här kommer mina favoriter från 2010!

Årets bästa film
Whip it. ”Ni är mina nya hjältar” säger den gulliga småstadstjejen Bliss till de stentuffa roller derby (en slags tacklingssport på rullskridskor) tjejerna. ”Put some skates on, be your own hero” svarar de. Och det gör Bliss. Hurra! Låna filmen hos oss.

Årets bästa bok
The rules of life av Richard Templar. Det här är egentligen fusk för boken kom redan 2006 men för mig är det en oväntad upplevelse från 2010. Jag är egentligen ganska skeptisk mot självhjälpsböcker som ska berätta för en hur man ska leva och när jag såg den här i en kompis bokhylla skrattade jag rått (eller så rått jag kan i alla fall). Men så bläddrade jag lite och blev positivt överraskad. Richard Templar är inte alls inriktad på Mindfulness, andlighet eller personlig utveckling.  I stället är han väldigt brittisk och väldigt konkret med en helhetssyn på livet: hur man ska göra för att vara en bra person och få uppleva mycket och vara så glad det går. Här finns 100 livsregler av typen: se till att du har ett jobb som påverkar världen positivt, gör inget halvhjärtat, gör det rätta (du vet vad), om man inte har något snällt att säga är det bättre att vara tyst, var artig, klä dig snyggt, uppdatera dig om vad som händer i världen, förlåt, hjälp till, våga göra nya saker, ha en plan. Det är inga stora aha-upplevelser men fina påminnelser om sånt man innerst inne redan visste. Kanske kan man välja en regel och göra den till ett nyårslöfte? Låna hos oss eller läs online!

Årets bästa skiva
Sufjan Stevens
Age of Adz. Jag har tyckt att han varit bra länge men det är med Age of Adz som Sufjan Stevens hittat något helt eget mitt i himlakörer, electronica, skönsång och såna där melodier som det känns som att man alltid kunnat men som ändå är alldeles nya. Tjuvlyssna här eller titta på videon ovan.

Kommentarer inaktiverade.