Skönlitteratur

Detalj ur omslaget till "Sanning med modifikation". Piratförlaget.

Sanning med modifikation

Publicerat 23 maj 2015 | Av |

Jag har stött på många ovanliga privatdetektiver i böckernas värld. Vad sägs om får, fängelsepräst, eunuck, begravningsentreprenör, transvestit eller universitetslärare i litteratur?

Nu kan jag lägga en ny stimulerande bekantskap till listan över originella detektiver, nämligen den papperslöse flyktingen Kouplan från Iran i Sara Lövestams femte roman, och första deckare, Sanning med modifikation: första fristående boken om Kouplan. Tre böcker till om honom har vi att se fram emot.

Kouplan, som är en ständigt utsvulten kurd med ett IQ över genomsnittet, har tröttnat på att diska tallrikar på ”Azads grill” för en lön på 12 kronor i timmen. För att klara livhanken tänker han i stället pröva lyckan som privatdetektiv. Via en annons kommer han i kontakt med Pernilla, vars 6-åriga dotter blivit bortrövad. Problemet är att Kouplan har ett hot om utvisning hängande över sig och varje gång han sätter sin fot utanför sitt minimala inackorderingsrum i Hallonbergen svävar han i fara. Skräcken ligger som en fuktig duk över romanen. Kouplan litar inte på någon och blotta åsynen av en polis får hans hjärta att skena.

Boken är förbluffande lättläst och njutningsfullt välskriven. Intrigen är listigt uttänkt. Vi får se Stockholm och oss själva ur en papperslös flyktings synvinkel. Jag hoppas verkligen att Kouplan tillåts stanna i Sverige och att vi får läsa mer om honom och hans förehavanden.

Kommentarer inaktiverade.