Boktips, E-böcker, Skönlitteratur
Omslag till Samtal med vänner av Sally Rooney. Albert Bonniers Förlag.

Omslag till Samtal med vänner av Sally Rooney. Albert Bonniers Förlag.

Samtal med vänner

Publicerat 8 februari 2021 | Av |

Älskade du TV-serien och/eller boken ”Normala människor” av Sally Rooney? Då måste du läsa den här också!

Irländska Sally Rooney fick enormt mycket uppmärksamhet redan för sin debut Samtal med vänner och för den som letar finns det många paralleller till kärlekshistorien i Normala människor här. Det är en kärlekshistoria om personer som verkar självsäkra och oövervinnerliga på utsidan, men som egentligen är djupt osäkra och har svårt att kommunicera sina känslor.

”I kärlek måste man visa sig sårbar.” Det låter kanske klyschigt eller som en självklarhet, men ända sedan jag läste den raden i en relationsspalt någonstans har jag applicerat det på böcker och filmer och personer i min närhet. Och det ligger något i det. Den mer ytliga ”kontaktannons-varianten” av attraktion och kärlek går ut på att ranka högt på alla områden, att vara snygg, rolig, social, okomplicerad och framgångsrik och att hitta en partner på samma höga nivå eller helst högre. Men äkta kontakt och djupa band mellan människor uppstår först i motsatsen: när man vågar visa sina svagheter och sitt sanna jag.

I Samtal med vänner är huvudpersonen Frances ung och kreativ, slagfärdig och cool. Hon brukar läsa upp dikter ihop med sin bästa vän, och före detta flickvän, Bobbi, som är mer utlevande. Och i samband med det träffar de den äldre fotografen Melissa och hennes berömda man Nick som är skådespelare. Bobbi är attraherad av Melissa och Frances dras till Nick. Och allt är mest spännande och utan konsekvenser för framtiden, en slags lek, som det kan vara när man är i 20-årsåldern. Men det blir såklart mer komplicerat än det var tänkt från början. 

Jag kan förstå att Sally Rooney blivit så hajpad. Hon skriver eftertänksamt utan att bli svår. Handlingen känns inte överarbetad och tillrättalagd men det finns ändå ett tydligt driv. Och hon skildrar känslor som är på riktigt. Det känns som en frisk fläkt efter så många andra debutromaner om moderna storstadsmänniskor som har avstängda känslor och iskalla förhållanden. Här handlar det mer om att skala av sig fasaden, visa sig sårbar och släppa in en annan människa på riktigt. Även om det inte är någon garanti för ett lyckligt slut. 

Boken finns även som e-bok om man vill läsa i appen Libby på en gång! Ladda ner appen och logga in med bibliotekskortnummer och PIN-kod så är du igång.

Kommentarer inaktiverade.