Boktips, Skönlitteratur

Omslag till "Säg inget till Lydia" av Celeste Ng. Albert Bonniers förlag.

Säg inget om Lydia

Publicerat 12 augusti 2020 | Av |

Lydia är död.
Redan i första meningen kastas vi in i denna hjärtskärande och gripande berättelse.

Säg inget om Lydia av Celeste Ng är nu här. Ni som älskade hennes roman Små eldar överallt, kommer inte att bli besvikna. Det här är författarens debutroman som kom ut redan 2014 med titeln Everything I Never Told You, som nu finns i svensk översättning.

Denna komplexa och mångbottnade historia, är en gripande skildring av en familj som sakta bryts ner. Den så till synes välartade och begåvade Lydia får allt svårare att leva upp till sin mammas höga krav och förväntningar. När Lydia var liten försvann hennes mamma under några månader, helt utan förklaring. Familjen lämnades i ett kaos och ett tomrum, som satte djupa spår och var svårt att reparera, även när hennes mamma hade återvänt igen.

Lydia lovade sig själv att bara hennes mamma kom tillbaka, skulle hon göra allt vad hon bad henne om. Hon försöker hela tiden leva upp till de förväntningar som föräldrarna ställer på henne.

Deras förhoppning var att hon ska få leva det liv som de själva inte kunnat leva och bli den person som de själva drömt om att bli. Till slut blir pressen för stor och Lydia börjar ifrågasätta sin plats i familjen och ett motstånd växer fram inom henne. Det här är inte bara ett familjedrama, utan författaren beskriver ett USA som är präglat av rasism, diskriminering och utanförskap.

Blandäktenskapet mellan Lydias mamma Marilyn och hennes pappa James, som är kines-amerikan, ifrågasätts redan från början av Marilyns mamma: ”Det är inte rätt. (…) Tänk på era barn. (..) Ni kommer inte att passa in någonstans. (…) Du kommer att bli olycklig resten av ditt liv.” Dessa ord yttrades på självaste bröllopsdagen.

Marilyn valde en man som var annorlunda. Hon drogs till en man som inte var ett förutsägbart val. Hon ville bli läkare, trots att det i 50-talets Amerika inte var något som ansågs som ett självklart val för en kvinna, vars högsta önskan oftast var att hitta sig ett gott parti och att bli hemmafru.
James ville smälta in. Han valde en kvinna som var så självklar i den miljön hon kom ifrån:

Hon hade varit ett av de bleka, söta ansiktena, omöjlig att särskilja från de andra, och även om han aldrig helt skulle inse det, var detta ett av de första skälen till att han skulle komma att älska henne: eftersom hon hade smält in så perfekt, eftersom hon hade verkat så fullständigt och komplett hemmastadd.

Det var James största strävan och önskan att just smälta in. Att inte skilja sig från de andra. Han var trött på att ses som något främmande och annorlunda.

Lydias föräldrar hade en tyst överenskommelse att inte prata om det som varit och att inte se tillbaka på det förflutna, utan bara ha blicken framåt och se möjligheterna. De hade ju varandra och kärleken var stark, men så en dag inträffar det mest outhärdliga som kan hända en förälder, som får den redan så sköra familjen att sakta men säkert gå mot ruinens brant. Lydia hittas död i sjön nedanför deras hem.

Kommentarer inaktiverade.