Barnböcker, Facklitteratur, Film, Skönlitteratur

Detalj ur omslaget till "Visst kan Lotta cykla". Rabén & Sjögren.

Runt Hisingen på cykel?

Publicerat 13 maj 2014 | Av |

På söndag den 25 maj går cykelloppet Hisingen runt av stapeln. Men redan på fredag den 23 börjar en cykelfest vid Kanaltorget.

För att anknyta till denna cykelhelg uppmärksammar vi cykelns och cyklingens förträfflighet genom några blogginlägg. Vi startar med barnböcker och en härlig film där en cykel har en stor roll i handlingen.

Minns du hur det var när du lärde dig cykla? Jag minns att jag, som nybliven tvåhjulscyklist, cyklade rakt in i sidan på en parkerad bil när jag inte bromsade tillräckligt mycket i en nerförsbacke. Men det gick bra i alla fall, minns jag. Värre går det för Lotta på Bråkmakaregatan när hon försöker lära sig cykla. Hon ”lånar” tant Bergs höga cykel och cykelturen går inte alls bra. Nerför backen rullar hon, och över häcken flyger Lotta och landar i en av tant Bergs rosenbuskar. En stor bula i pannan och en blödande reva på benet blir följden av olyckan. Låna Astrid Lindgrens fina bilderbok Visst kan Lotta cykla på Stadsbiblioteket, där du också kan välja berättelsen som ljudbok eller film.

En ”trafikvettsbok” för barn är Häng med på cykel! av Grethe Rottböll och Erica Jacobson. I boken finns nio uppgifter att lösa, och när man är färdig med boken får man lilla Cykelmärket. Hur parkerar man cykeln? Hur syns man i mörker? Hur gör man när man ska svänga till vänster och hur lär man sig cykla i biltrafik? Det får man lära sig i boken och man får också lära sig märken och trafikskyltar.

Ljudboken Mamma Mu cyklar är nästa tips. Oemotståndlig är Jujja Wieslanders röst när hon gestaltar kon som vi lärt oss att älska genom åren. På CD:n finns sex berättelser och sånger. Två av dem anknyter till cykling. Kråkan behövs som medhjälpare när Mamma Mu ska träna för första gången men han är tveksam till hela projektet.

        –  En ko kan väl inte cykla, säger Kråkan till Mamma Mu.

        –  Mu, det är därför jag vill lära mig.

Kråkan puttar på Mamma Mu men cykelfärden slutar i diket. Men det är bara att fortsätta träna och till slut går det riktigt bra.

En hjärtvärmande berättelse är filmen Den gröna cykeln. Tioåriga Wadjda i Saudiarabien kämpar för ”rätten” att cykla och hon kämpar ännu mer för att kunna köpa en ny, fin cykel. Filmen skildrar också den tragik som drabbar hennes mor i detta hårt styrda land med patriakala lagar. En rörande och tankeväckande film.

Låna dessa titlar på Stadsbiblioteket!

Kommentarer inaktiverade.