Boktips, Skönlitteratur

Omslag till Rodham av Curtis Sittenfeld. Wahlström & Widstrand förlag.

Rodham

Publicerat 14 augusti 2020 | Av |

Hur hade världen sett ut om Hillary aldrig gift sig med Bill Clinton? Det kan du få en variant på om du läser Curtis Sittenfelds nya roman ”Rodham”.

Hillary Rodham är en driven och intelligent kvinna, klassetta och avslutningstalare, men inte så framgångsrik i kärlek.

Men på Yale händer det. Bill Clinton är snygg och karismatisk och den första mannen i hennes liv som dras till henne, inte trots hennes hjärna, utan på grund av den. Äntligen har hon en jämlike. Aldrig förut har hon känt sig så nära någon, varit så attraherad, eller så kär.

Och han är lika förälskad och friar flera gånger. Men Bill kan inte vara trogen och han är från första början inställd på att bli president med en lång detaljerad karriärplan framför sig. Om hon gifter sig med honom måste hon acceptera att ha ett äktenskap med otrohet, och, kanske ännu värre, ett liv där hon får sätta sin egen karriär åt sidan.

Som hon berättar själv är det så oerhört nära att hon ändå gör det valet:

The margin between staying and leaving was so thin; really, it could have gone either way.

Men i Rodham tar hon beslutet att lämna och där lämnar romanen verkligheten och tar en annan väg.

Mycket mer än så vill jag egentligen inte berätta. Förutom kanske att det många år senare kulminerar i en rafflande presidentkampanj där hon, Bill Clinton och Donald Trump är inblandade. I en kamp där ras, kön och sex-skandaler väger tyngre än själva politiken. 

Det här är säkert ännu mer fascinerande om man följer amerikansk inrikespolitik noga, och kanske särskilt om man läst någon bok om Hillary Clinton tidigare. Här finns många namn och incidenter att känna igen, och som ibland fått en ny vinkling i den här alternativa verkligheten. 

Det är inte första gången Sittenfeld skriver om en presidentfru. I Presidentens hustru får man följa Laura Bushs liv som barn, student och bibliotekarie, till giftermålet med George Bush och tiden som USA:s första dam.

Men medan den boken fokuserade på psykologi och relationer, eftersom Laura trots allt närmar sig politiken motvilligt, finns det mer av publika maktspel och politisk analys här. Om man inte har full koll på amerikanskt rättssystem, röstningsförfarande och olika turer i en presidentkampanj kan det bli lärorikt, eller förvirrande, beroende på hur mycket man är beredd att läsa in sig på det.

Läsvärt, roligt och spännande är det oavsett. Curtis Sittenfeld är en av mina absoluta favoritförfattare och det är alltid en njutning att läsa henne. Hon har en sån blick för människors bästa och värsta sidor, sån skärpa i dialog och formuleringar. Hennes Hillary vinner inga priser i gullighet, men hennes avsikter är alltid goda. Det är vågat att ta ut svängarna såhär i en fiktiv biografi, med en person som lever fortfarande.

Men boken gör inte heller anspråk på att vara sann. Efter uppbrottet med Bill utvecklas Hillary på ett sätt som hon kanske inte kunnat med honom, eller som gift kvinna överhuvudtaget. Idealist, feminist, utan man eller barn som håller henne tillbaka. Den medelålders Hillary Rodham är en politiker som verkligen brinner och vill förändra världen till det bättre.

Det är lång kö på Rodham men du kan läsa den direkt i appen Libby! Finns både som engelsk och svensk e-bok, och som engelsk e-ljudbok. Ladda ner appen och logga in med bibliotekskortsnummer och PIN-kod så är du igång.

Kommentarer inaktiverade.