Facklitteratur, Skönlitteratur

Resa med böckerna

Publicerat 6 juni 2014 | Av |

Det finns inga främmande länder, det är bara resenären som är främmande.

Robert Louis Stevensons ord är tänkvärda både när du reser och när du läser. Böcker om resor och reseskildringar är ett sätt att resa när du själv inte kan ta dig till platser du önskar. På biblioteket lånar du reseupplevelser gratis. Tag plats i hängmattan – nu åker vi.

Svarthuset av Peter May vann The Barry Award 2013 för ”Årets bästa kriminalroman”. Deckaren utspelar sig på Isle of Lewis, en liten ö i de Yttre Hebriderna. Människorna har sedan urminnes tider fört en ojämn kamp mot den outtröttliga vinden, det piskande regnet och havets skummande vrede. Det är en hård värld där tron på en allsmäktig Gud kommit att bli den enda ledstången genom tillvarons många prövningar. Ön skakas av ett brutalt mord som möjligen har koppling till Edingburgh.

Fear and loathing in Las Vegas : a savage journey to the heart of the American dream av Hunter S. Thompson är en kultklassiker från 1971 där skribenten Raoul Duke och hans advokat Dr Gonzo anländer till Las Vegas med en arsenal av droger. Deras uppdrag är att bevaka ett motorcykelrace i öknen. Artikeln blir aldrig skriven och på eget initiativ blir uppdraget en påtänd jakt på hjärtat av ”The American Dream”. Resan som följer är en neurotisk och hallucinatorisk mardröm.

Gryning över Kalahari av Lasse Berg söker svaret på varför människan blev människa via intervjuer med paleontologer, evolutions- och språkforskare samt läsning av forsknings- och populärlitteratur. Intresset för människans ursprung grundar sig i hans fascination över Kalahariöknens jägar- och samlarsamhällen och i Skymningssång över Kalahari ger han en överblick över människans långa resa från vårt ursprung i Afrika till nutiden med ambitionen att lära känna människans verkliga natur, som ger oss möjlighet att ana något om framtiden.

Edward Tulanes fantastiska resa av Kate DiCamillo är en resa du gärna tar med barnen. Edward Tulane är en vacker porslinskanin som älskas av sin matte Abigail. När Edward faller överbord under en båtresa från England till USA, tar det långa äventyret vid. Han hamnar i olika familjers ägo och den klassiska utvecklingssagan handlar om att gå från att vara bortskämd och egoistisk till att lära sig mycket om livet.

Den afrikanska farmen av Karin Blixen är minnen och upplevelser från hennes ägo och ledning av kaffeplantaget i Kenya 1913-31, den viktigaste och mest omvälvande tiden i hennes liv. Lycka och motgång – här formades hennes författarskap som sen skulle hänföra en hel värld med fantastiska berättelser.

Sidenvägar: världar som vävs samman av Karin Wallin är textilkonstnärens reseskildring längs de karavan- och handelsvägar som kallades Sidenvägen, genom Turkiet, Japan, Iran och Turkmenistan. Detta är ett resereportage med politiska dimensioner, tankar om hållbar utveckling och med frågan om världen verkligen behöver fler produkter – där historia, tradition och hantverk kontrasteras mot mass- och överproduktion i det moderna samhället.

En hemstad: Berättelsen om att färdas genom klassmörkret av Kristan Lundberg utspelar sig i Malmö och handlar om att åldras med sin hemstad. En berättelse om klass, hat, övergrepp, sjukdom och tillfrisknande, hopp och förtröstan. Stadens kollektiva minne förvandlas – vem har rätt att berätta om hur det var och hur det är?

Gentlemen av Klas Östergren är en rikt fabulerande berättelse om livsöden på ett humoristiskt och drastiskt sätt. Klas flyttar in på Hornsgatan i Stockholm med två bröder och ägnar sig åt författande av en pastisch till Röda Rummet. Det är också en samhällskritik över folkhemmet och den svenska självgodheten.

På drift av Jack Kerouac är beat-generationens Bibel om ett gäng ungdomar som färdas från kust till kust i en hedonistisk jakt på frigörelse och förverkligande genom sprit, sex och droger. Trots femtiotalets ekonomiska uppsving i västvärlden såg sig beatgenerationen som slagen på förhand och levde sitt liv till den nya jazzens snabba rytm – beat. En berättelse med drömmar om frihet och om utanförskap.

Kommentarer inaktiverade.