Bok blir film, Boktips, Skönlitteratur

Omslaget till "Rebecca" av Daphne du Maurier. Modernista förlag

Rebecca

Publicerat 3 december 2019 | Av |

När dygnets ljusa timmar blir färre och väderleksrapporten utlovar ljuva gråskalor, vad passar då bättre än att krypa upp i soffan med en riktig rysare? Ägna sig åt gammal hederlig sträck- och skräckläsning, med andra ord.

Daphne du Mauriers roman Rebecca från 1938 är en perfekt roman i genren. Den har allt man vill ha när det kommer till gotiska kärlekshistorier: ett hemsökt gods, ursinnig passion, besatthet och svek, mord och blod. Berättaren (vars namn vi aldrig får veta) är en fattig kvinna i 20-årsåldern som arbetar som sällskapsdam till en rik änka, och som under en vistelse på franska Rivieran träffar den stilige och gåtfulle Max de Winther. Efter en kort tids uppvaktning gifter de sig och den unga hustrun flyttar hem till Max på hans herrgård, det kusliga godset Manderley, beläget i Cornwall i sydvästra England. Max har varit gift förut, med den förtjusande Rebecca som omkom i en tragisk olycka bara ett år tidigare, och vars minne godsets hushållerska, mrs Danvers, försvarar intill besatthet. Mrs Danvers håller Rebecca vid liv på detta vis och tillvaron för berättaren blir mer och mer illavarslande. Smart, rysligt och vackert med ett språk så förtätat att man sitter som på nålar från början till slut.

I detta nu pågår inspelningen av vad som ska bli (ännu!) en filmatisering av Daphne du Mauriers roman. Den här gången är det streamingföretaget Netflix som står för produktionen. Orkar man inte vänta på den versionen finns det redan en underbar återgivning från 1940 i regi av Alfred Hitchcock, med storheter som Joan Fontaine och Laurence Olivier i huvudrollerna.

Kommentarer inaktiverade.