Boktips, E-böcker, Skönlitteratur
Omslag till Queenie av Candice Carty-Williams.

Omslag till "Queenie" av Candice Carty-Williams. Albert Bonniers Förlag.

Queenie

Publicerat 6 juni 2020 | Av |

Läs en underhållande roman med ett viktigt budskap.

Candy Carty-Williams debutroman Queenie är en humoristisk roman med ett klassiskt Bridget Jones-upplägg, men rasismen som huvudpersonen möts av gör att skrattet till slut fastnar i halsen.

Queenie Jenkins har i likhet med Bridget i Helen Fieldings roman Bridget Jones dagbok till vana att klanta till det mesta i livet och hennes självkänsla ligger längs med fotknölarna. Hon är anställd inom media och bebor en sunkig lägenhet i den nuförtiden trendiga Londonförorten Brixton, där de ursprungliga invånarna trängs ut allt mer. Hon är mullig och högljudd samt har till vana att fastna för hopplösa karlar.

När Queenie får missfall (trots att hon inte vetat om att hon varit gravid) och pojkvännen till råga på allt vill göra slut utlöses ett jordskred av destruktiva beteenden. Alltifrån ett vidlyftigt sexliv till psykiskt sammanbrott.

Hon blir avstängd från jobbet och har inget annat val än att flytta in hos sina morföräldrar, som invandrat från Jamaica. De är ett par oförglömliga karaktärer.

När Queenie börjar i terapi tycker hennes mormor att hon drar skam över familjen.

Jag måste erkänna att jag inte kan inte få nog av denna motsträviga, ständigt förbannade hjältinna med sitt tjocka hår och sina galghumoristiska kommentarer, som släpar på ett tungt mentalt bagage. Jag har heller aldrig sett maken till sorglig uppsättning av knäppskallar än de tillfälliga älskare som Queenie träffar genom dejtingappar och annorstädes. Läsaren vill beskydda henne och säga till henne att hon duger som hon är. Lyckligtvis har hon stöttande väninnor, den så kallade “corgiflocken”.

Läs en underhållande roman med ett viktigt budskap.

Queenie finns även som e-bok i appen Libby. Logga in med bibliotekskort och PIN-kod så är du igång!

Kommentarer inaktiverade.