Serier, Skönlitteratur

Pussla livspusslet så det går ihop

Publicerat 7 december 2011 | Av |

Livet. Det är liksom inte alltid så enkelt. Ibland kan det kännas som om man går på knäna av alla krav som vuxenlivet ställer.

Och så där är det i den självbiografiska serieromanen Mats Kamp av Mats Jonsson. Boken tar vid där Hey Princess slutar. Mats träffar Victoria som han flyttar ihop med. Han ritar serier, dj:ar och hänger med sina kompisar på stammishaket. Snart längtar de efter något mer. De gifter sig, köper lägenhet och får barn.

Då börjar en ny fas i deras liv – föräldrafasen. Nu börjar slitet med att få livet att gå ihop. Det handlar om sömnbrist, blöjbyten, jobbstress, oro för pengar, slit i relationen, mer jobbstress och mer sömnbrist. Det handlar om tiden som föräldrar på föräldrakooperativet, ytterligare slit och jobb som läggs på dessa redan rätt trötta småbarnsföräldrar.

Som småbarnsförälder är det så lätt att känna igen sig i den här boken. Mats skildrar de slitliga och pressande småbarnsåren oerhört träffsäkert.  Han är fenomenal på att rita om sitt liv. Det är utlämnande, ärligt och äkta.

Samtidigt är boken en svidande samhällskritik. Mot ett samhälle där besparingar har gjort att människor jobbar och jobbar och dessutom förväntas orka jobba ännu mer. Om klasskillnader och mot statusjakten i livet.

Det är också en bok om det fina med att vara förälder. Om den tafatta och nervösa lyckan som förälder till en nyfödd liten bebis. Om den starka kärleken till sitt barn. Mats Kamp är bästa boken att ge bort i julklapp till alla småbarnsföräldrar.

Kommentarer inaktiverade.