Boktips, Skönlitteratur
Omslag till boken Pur av Erik Lindman Mata

Omslag till boken Pur av Erik Lindman Mata. Förlag Nirstedt/litteratur.

Pur

Publicerat 12 mars 2020 | Av |

Erik Lindman Mata skulle läsa ur Pur under lördagens program på poesimässan 20-21 mars. OBS Poesimässan skjuts upp

Jag måste bara skriva några ord om diktsamlingen Pur av debutanten Erik Lindman Mata som är den tredje diktdebuten på det nystartade Nirstedt/litteratur.

Omslagsbilden föreställer en perforerad naken vit vägg efter nedmonterade foton, vissa häftstift har lämnats kvar. På försättsbladet visas ett foto på en vägg tapetserad med fotografier, en ung kvinna ses läsa i något som liknar ett partitur eller ett notblock. Dessa två bilder utgör varandras motsatser. Pur enligt SAOL betyder ren, oförfalskad, gedigen. I den första diktraden läser jag “du går före mig” och det tycks syfta på att någon gått bort. Jag drar mig undan familjen, stänger in mig i sovrummet – sträckläser, uppslukas och gråter.

Pur är en sorgebok om en hastigt bortgången flickvän, ett sår som ännu inte är läkt, ett sår som står vidöppet och blöder. Till en början vet en inte vad som har hänt, det börjar med ett samtal från en arbetsgivare som berättar att hon inte kommit till jobbet. Kontaktlösheten, sökandet och oron skildras därefter, diktjaget beger sig från Sverige till Wien där flickvännen bor.

Är det en sjukdom, ett självmord eller ett mord? Bilder läggs till bilder i en flödande rytm som bara pulserar och vill vidare. Ett diktjag som frenetiskt samlar på minnen, “samlar all video alla ord alla foton alla texter all salva”, följer gör sedan det oerhört sorgliga när polisen bryter upp dörren till lägenheten, först några blanka sidor – sedan beskedet att den älskandes kropp hittats död:

bottenlösa ögonblick när jag förstod”/../
din kropp som söndrats –
din kropp som tryckts bort –
det fruktansvärda av att inte behöva leta längre osv
bråddjup av purt I omöjliga
hopplösa vansinne
upplöst i avgrund 

Pur lyckas beskriva tomrummet och vakuumet mellan sorgen och smärtan och samtalet till föräldrarna. Erik Lindman Mata tecknar också fram ljusa minnesbilder från tiden tillsammans, den skildrar lika mycket kärleken och om att hålla kvar minnet som sakta glider ifrån “minnet sårbart & minnets glömska”. Den försöker beskriva hur en inte kan sluta älska någon för att den är död, om att få leva vidare i tiden “hela vårt liv utan dig”. Slutligen orden “Jag går om dig nu” som knyter an till den allra första diktraden – det ligger något försonande i de orden. Pur avslutas med en svartvit fotoserie i en till synes lycklig tid tillsammans med flickvännen. Minnesbilderna tillsammans med fotobilderna bildar en väldigt gedigen, ren och oförfalskad diktsamling att bli berörd av, en av de starkaste jag läst.

Erik Lindman Mata skulle läsa ur Pur under lördagens program på poesimässan 20-21 mars. OBS Poesimässan skjuts upp

Kommentarer inaktiverade.