Barnböcker

Detalj ur omslaget till "Puck går till frisören". Bonnier Carlsen förlag.

Puck går till frisören

Publicerat 31 maj 2016 | Av |

Att gå till frisören för första gången kan vara lite skrämmande. Kanske inte för de vassa saxarna och alla okända små attiraljer som skall komma till användning. Det läskiga är ju att man kanske inte känner igen sig själv efter besöket!

Ett av mina tidiga minnen är när jag var tre år och skulle klippas. Min pappa tog helt enkelt saxen och klippte håret rakt av utan krusiduller. Huh, vem var det i spegeln? Jag kunde helt enkelt inte känna igen mej själv och trodde att jag blivit någon annan. Lite skrämmande och jag minns hur jag skrek. Men vad hjälpte det, jag fick dras med den där fula flickan och försöka glömma bort att hon var jag.

Vill man ha lite peppning inför sitt första frisörbesök kan man läsa Puck går till frisören av Anna-Karin Garhamn.

Puck har alldeles för mycket hår. Det märks när hen är på jakt efter sin gosekanin. Där genom hårgardinen skymtar den på sängen. Så kan man ju inte ha det! Puck måste klippa sig och mamma beställer tid hos frisören.

Tur att Puck packat en liten väska med kanin, pengar och en teckning på hur frisyren skall se ut.

Vad allt kan man inte göra med sitt hår. Färga, tvätta, locka och raka. En helt ny värld öppnar sig!

Åh vad det är härligt att bli ompysslad. Mjukschamponering med himmelska dofter och en stol som går att hissa upp och ned. Puck får också välja frisyr själv från en bok.

Så fint det blev! Nästan lika fint som blått, säger Puck. Blått! Här ingenting omöjligt. Hårfrisörskan tar fram en sprayburk med blå färg och vips! Nu är allt fulländat och Puck fick sin blå önskefrilla.

Detta är en av de bilderböcker där könet på barnet inte är identifierat. Puck kan vara tjej eller kille, vilket man vill. Det fina är att alla små moment, från dörrens plingplong när man kliver in till alla saker på frisörbordet finns med. Man får verkligen veta vad som händer när man går till frisören. Det finns också många roliga detaljer att lägga märke till och prata om. Som vad den lilla rosa kaninen har för sig i de olika bildsekvenserna! Illustrationerna är fartiga och roliga, samtidigt som de är tydliga.

Puck går till frisören ingår i en av våra bokpåsar för högläsning. Läs mer om projektet läs ♥ högt här!

Kommentarer inaktiverade.