Arrangemang
Detta evenemang har varit och är inte längre aktuellt.

Programmering för barn

Publicerat 15 september 2016 | Av |

Att programmera är att lösa problem med hjälp av en dator. Man skriver instruktioner för hur ett problem ska lösas i ett språk som en dator kan förstå. Ett sådant språk kallas för programmeringsspråk och det finns flera olika att använda sig av, lite beroende på vad man vill göra. Med programmering kan man skapa både program, berättelser, spel, musik, film och konst.

Att dagligen använda sig av en dator, en platta eller en mobiltelefon är inte detsamma som att förstå hur dessa funkar, eller hur man kan instruera dem att göra det man vill. Allt digitalt omkring oss är byggt av kod och i ett till stora delar digitaliserat samhälle är väldigt mycket beroende av kodning och programmering. Ska man förstå hur inte bara en dator, utan också samhället fungerar, kan det vara bra att lära sig hur man programmerar. Men inte nog med att kodning ibland kallas för framtidens gemensamma språk, och gör oss till producenter istället för konsumenter, det är också väldigt roligt!

Att man blir bättre på problemlösning, förstärker det logiska tänkandet och får utrymme för att vara kreativ, medskapande och ha möjlighet att påverka är några av de saker som gör att vi tycker det är bra med programmering för barn. Det är också viktigt att komma ihåg att en dator (i alla fall hittills) bara gör som den blir tillsagd och att alla som vill kan koda.

Workshop med Raspberry Pi, MakeyMakey och Scratch

Välkommen till en av tre lördagar i höst då du som är 8-16 år får bekanta dig med datorns komponenter, digitalt skapande och programmering. Bygg en dator med Raspberry Pi, programmera enkla spel och berättelser med hjälp av Scratch och styr datorn med MakeyMakey.

Klicka här för att anmäla dig. Obs! Anmälan gäller ett av tillfällena.

I samarbete med Digitalverkstan.

Boktips om kod och programmering

Hjälp ditt barn med programmering av Carol Vorderma. Det är en väldigt pedagogisk genomgång och boken är full av färgglada bilder som gör det lättare och roligare att hänga med. Boken funkar bra att använda tillsammans barn och vuxen och kräver inte några särskilda förkunskaper. Man får svar på frågor om vad programmering är och hur en dator egentligen fungerar. I boken finns uppgifter i två olika programmeringsspråk, dels Scratch, som är baserat på visuella block som byggs ihop som ett pussel (samma språk som vi använder oss av under Stadsbibliotekets Barnhack).

Scratch är utvecklat vid MIT (Massachusetts Institute of Technology) Media Lab specifikt för att lära barn att programmera och är ett utmärkt första programmeringsspråk. I Scratch kan man skapa interaktiva berättelser, spel och animationer och även dela med sig av sina skapelser till andra Scratch-användare. Scratch är dessutom översatt till mer än 40 språk. Python, det andra programmeringsspråket,  är ett lite svårare textbaserat språk men med vilket man kan göra fler saker än i Scratch. Båda är gratis att använda.

Spelprogrammering för barn är titeln på Vordermans andra programmeringsbok, från i år. Den vänder sig istället till barn och innehåller fler instruktioner i hur man skapar egna spel i Scratch.

Måns Jonsson har skrivit boken Bygg ditt eget dataspel! I den visar han med enkla instruktioner och tydliga bilder hur man steg för steg kan bygga ett eget spel. Även han utgår från programmeringsspråket Scratch och snart kommer uppföljaren Koda bus och dataspel i vilken man bland annat kan lära sig göra egen musik.

Datorer och kodning: lekande lätt av Rosie Dickins är en bok med flikar. Detta är en mer interaktiv introduktion till datorn och hur den fungerar. Det är också en första guide till att lära sig att skapa kod. Här finns det även en del för den äldre läsaren att lära sig.

2 svar till “Programmering för barn”

  1. Hej,

    Det lät väldigt roligt. Tråkigt att platserna tog slut så fort.

    Finns det något slags reservlista man kan sätta upp sig på? Kommer ni köra liknande evenamang framöver också?

  2. Hej, ja tyvärr så är platserna slut, och väntelistan är också full. Vi har inga fler träffar planerade under hösten men håll utkik när vårprogrammet kommer.
    Med vänlig hälsning
    Josefin Lindblom