Skönlitteratur

Detalj ur omslaget till "Presidentens hatt". Lavender lit.

Presidentens hatt

Publicerat 17 juni 2016 | Av |

När jag var i Paris för många år sedan råkade jag en gång av en slump få se president Mitterrand på mycket nära håll, hans profil är ju omisskännlig. Kanske var det detta lilla möte som gjorde att jag kände lite extra för ”Presidentens hatt”.

Läsaren får vrida klockan tillbaka till 1980-talet. På en omtalad gourmetkrog i hjärtat av Paris sitter en deppig revisor. Att han alls släpptes in kom sig av ett sent återbud. Vid bordet intill huserar president Mitterrand och smörjer kråset med några underhuggare. Revisorn tjuvlyssnar andäktigt på presidenten medan han mumsar skaldjur, som han sköljer ned med en flaska, på tok för dyr, bourgogne. När Mitterrand och hans sällskap bryter upp lägger revisorn märke till att presidentens hatt ligger kvar på bordet. Av någon outgrundlig anledning smugglar han den med sig hem.

Presidentens hatt av Antoine Laurain är en originell och finurlig saga om en magisk svart filthatt och dess öden och äventyr. På huvudbonadens slingriga resa – från huvud till huvud – kommer den att påverka en handfull förtvivlade människors liv. Hatten ingjuter hopp och mod i sin bärare.

Gläds åt en liten charmig och underfundig bagatell till berättelse. Låna Presidentens hatt antingen som inbunden bok eller som pocket. Boken passar perfekt som sommarläsning i hängmattan eller på stranden.

Kommentarer inaktiverade.