Skönlitteratur

Detalj ur omslaget till "Som en sten i ett jordskred". Nilsson förlag.

Politik och vardagsliv i ny roman om Katalonien

Publicerat 8 maj 2016 | Av |

Kataloniens politiska historia under första halvan av 1900-talet vävs in i den läsvärda roman som vilar lätt i min hand. På lite mer än 120 sidor bjuds läsaren på en berättelse med både hjärta och smärta.

Maria Barbal ses av många som en av vår tids mest inflytelserika katalanska författare. Ofta skriver hon om den trakt i Katalonien där hon själv växte upp. Barbal har fått en rad utmärkelser för sina litterära verk, som består av romaner, noveller och dramatik. Jag har läst hennes roman Som en sten i ett jordskred där huvudpersonen är flickan Conxa.

När Conxa är tretton år tvingas hon lämna sin familj, och får istället bli dotter i sin barnlösa mosters och morbrors hushåll. Resan dit är lång och därför blir det också svårt för henne att i framtiden hålla kontakt med sin ursprungsfamilj, där hon var en av sex syskon i en fattig familj. När berättelsen tar sin början är det 1910-tal. Conxa bor i en liten by på den katalanska landsbygden. Tidigt lär hon sig att ta hand om ett hushåll och att göra jordbrukssysslor. Hon finner sig väl tillrätta i sitt nya sammanhang men saknaden efter sina närmaste är svår.

Hon växer upp till en ung kvinna och kärleken drabbar henne vid mötet med Jaume, som är byggnadsarbetare och snickare. När de möts för första gången har Jaume ett strålande leende som får Coxnas hjärta att slå en volt. Med sitt vågiga mörkbruna hår och sina livliga ögon är Jaume omöjlig att stå emot.

Jaume är en skämtare och har nära till skratt. Han är också frimodig och lättsam. De gifter sig och 1921 föds den första dottern, Elvira.

Vid sidan av sin lättsamma framtoning är Jaume också en person som oroar sig för Kataloniens framtid. Han anser att befolkningen där ute på landsbygden är bortglömd. Hans tal om att ”vi som är jordens barn bor så långt från den plats där allt bestäms” skrämmer Conxa och gör henne osäker och vilsen.

Själv visste hon inget om det som låg bortom byn och de närmaste byarna runtomkring. Hon hade hört talas om Barcelona, om havet, till och med om Madrid och kungen, men för henne lät alltihop som en saga, en sådan som hennes far brukade berätta när hon var barn.

När Jaume pratade om världen utanför byn lyste hans ögon, men för Conxa kändes det som om hon och Jaume var olika som natt och dag i dessa stunder. Det oroar Conxa att hennes man gått med i Republikanska vänstern, efter det att republik utropats i landet. Människor dör i strider mellan olika falanger i Katalonien och det drar ihop sig till riktigt svåra tider för Conxas familj.

Kommentarer inaktiverade.