Arrangemang, Skönlitteratur

Överst från vänster Marina Moliis-Mellberg foto: Christoffer Hilapieli, Rasha Alqasim foto: Sannah Kvist, Jila Mossaed foto: Eva Bergström. Andra raden från vänster: Elis Burrau foto: Militza Monteverde press, Emil Boss foto: Eva Bergström, Ulrika Nielsen och Lina Hagelbäck foto: Cato Lein.

Detta evenemang har varit och är inte längre aktuellt.

Poesidagen 2017

Publicerat 10 november 2017 | Av |

Varje höst arrangerar Stadsbiblioteket Göteborg en poesidag i samarbete med Författarcentrum Väst. Vi sätter vi en ära i att låta många olika röster tala. Ingen särskild stil eller skola har företräde, bara väldigt bra poesi.

2017 är ett starkt lyrikår med närmare femtiotalet diktsamlingar utgivna på några stora men framför allt små förlag. Samtidspoesin mår väldigt bra, har en stark ställning och utgör hela 18 procent av den totala skönlitteraturen, och då talar vi bara om den tryckta boken. Det har varit svårt att välja poeter eftersom det finns så många bra utgivningar i år. Årets poesidag har ändå fått en intressant mix av debutanter och veteraner. Politisk konceptpoesi varvas med ömsinta samarbeten, poesi som vittnar om kriget i Kuwait eller poesi om att fly undan sig själv genom att hitta en plats i havet. Presentatör är traditionsenligt Kennet Klemets och kvällen inramas av musik av DJ:n Håkan Grissler.

Rasha Alqasim är poet och journalist, född i Samarra, Irak, 1989. Sedan 2014 bor hon i Göteborg. Jag matar kriget med dem jag älskar är hennes debut. Det är en poetiskt ögonvittnesskildring av de irakiska sönderfallande hemmen, kvinnornas kamp för överlevnad, drömmarna, kärleken, tårarna, våldet. Det är också berättelsen om den unga kvinnan som vill trotsa familjens konventioner och erövra en plats i livet och i litteraturen.

Emil Boss är född 1979 och debuterade med diktsamlingen Vad avlägsna vi ser ut man kan knappt tro att det är vi. Han är engagerad i arbetarrörelsen och skriver återkommande för norska Klassekampen och tidningen Arbetaren. I sin andra diktsamling, Acceleration, tematiserar han sin erfarenhet av arbetet som kassabiträde på Systembolaget som ett politiskt fenomen skrivet på en kvittorulle.

Elis Burrau, född 1992, är en svensk poet och litteraturskribent. Han utkom 2016 med diktsamlingen Och vi fortsatte att göra någonting rörande, vilken nominerades till Borås tidnings debutantpris 2017. År 2016 utsågs Burrau till en av Sveriges viktigaste unga poeter av Svenska Dagbladet. I höst är han aktuell med diktsamlingen Röda dagar.

Lina Hagelbäck född 1971 och Ulrika Nielsen född 1974 är två etablerade författare med flera böcker bakom sig. I samarbetsprojektet Ömhetsmarker utvecklas deras gemensamma språk och referensramar till en poetisk samstämmighet där det poetiska rummet lågmält och hudlöst undersöks och blir ett slags trösterik kompass för syskonsjälar att hålla sig till.
.

Martina Moliis-Mellberg är född 1984 i Ekenäs, Finland och bor nu i Malmö. Hon debuterade 2015 med boken A. I år har hon gett ut sin andra diktsamling 7. prosalyrisk svit. Den är en hyllning till havet i olika skepnader: Atlanten, Östersjön, Stilla Havet, Adriatiska havet, Norra Ishavet. För det är bara havet som är fritt. Kanske.

Jila Mossaed föddes i Teheran 1948. Sedan 1986 är hon bosatt i Sverige. Hon debuterade på svenska 1997 med diktsamlingen Månen och den eviga kon. Sedan dess har hon gett ut ytterligare fem diktsamlingar, bland annat Jag föder rådjuret, för vilken hon tilldelades Aftonbladets litteraturpris. I höst är hon aktuell med nya diktsamlingen Å, vad jag saknades här.

Kommentarer inaktiverade.