Skönlitteratur

Detalj ur omslaget till "Pastor Viveka och tanterna". Albert Bonniers förlag.

Pastor Viveka och tanterna

Publicerat 17 maj 2016 | Av |

Låna och läs en härligt sommaridyllisk deckare med prunkande trädgårdar överfulla av stockrosor, lejongap, luktärter och riddarsporrar!

Viveka är en kvinna i sina bästa år tillika pastor i Gamla Enskedes frikyrka, ett arbete som innebär en förskräcklig massa koppar kaffe dagarna i ända. De evinnerliga småkakorna har börjat stå henne upp i halsen! När pastor Viveka föreslår att frukt ska serveras på kyrkkaffet blir hon nedröstad av en samstämmig tantmaffia.

På hemmafronten väntar en tankspridd – ofta irriterande – karl och en hoper ungar. Inte undra på att hon lystet sneglar efter Abbe, ”Stockholms snyggaste bokhandlare”.

Inunder sin pastorsskjorta bär Viveka egenhändigt designade t-shirts med budskap av typen ”När jag blir gammal ska jag bli fet, vulgär och elak”, ”Sluta gnälla”, ”Och Du tror att det är synd om DIG” och ”Ni står mig upp i halsen”. Pastorns strategi är att vara feg-aggressiv, så att ingen tar anstöt. Vivekas andningshål är en kolonistuga – köpt i hemlighet för ärvda pengar – och att strosa runt på Skogskyrkogården.

Intrigen i Pastor Viveka och tanterna av Annette Haaland är kanske inte så mycket att hänga i julgranen. Trots att folk dör som flugor (åtminstone fyra) – och pastorn fuskar lite som detektiv – blir det aldrig spännande och det är nog inte heller det som är poängen. Detta är en mysdeckare med betoningen på mys! Innanför bokpärmarna råder sommaridyll med prunkande trädgårdar fyllda med stockrosor, stormhattar, lejongap, luktärter och riddarsporrar.

För mig är behållningen av Annette Haalands debutdeckare framförallt ett lyhört porträtt av utbrändhet, av en kvinna som håller på att gå sönder av omgivningens ohemula krav.

Sammantaget är deckaren inte oäven sommarläsning om du är ute efter lite lättsam och okomplicerad förströelse och mycket mys.

Kommentarer inaktiverade.