Skönlitteratur

Detalj ur omslaget till "Den gode maken på Zebra drive". Massolit förlag.

Påskekrim: Rooibos och mord

Publicerat 27 mars 2016 | Av |

Böckerna om Damernas detektivbyrå liknar inget men ändå mycket! Det är berättelsen om Botswanas första kvinnliga detektivbyrå.

Mma Ramotswe är en ”traditionellt byggd” kvinna som öppnar detektivbyrå med ett lite mer kvinnligt perspektiv. Hon blir anlitad för att lösa småbrott, som försäkringsbedrägerier, försvunna personer, stöld och otrohetshistorier. Och någon enstaka gång är det ett mord. Det mesta går att lösa med lite vänliga samtal och sunt förnuft och på det sättet påminner vår hjältinna om Agatha Christies Miss Marple. Alltihop är väldigt väluppfostrat, oblodigt och småputtrigt.

Det blir alltså aldrig superspännande, men det blir heller aldrig obehagligt och ibland är det precis vad man behöver. Dessutom är det roligt att läsa om en helt annan miljö. Botswana har som flera afrikanska länder, en stor spridning av HIV, vilket nämns ibland. Det är många barn som får uppfostras av sina morföräldrar. Men i kontrast till mediarapporteringen där vi sällan hör talas om Afrika annat än om det gäller just HIV-frågan, krig och svält, så får vi här en underbar bild av Botswanas djur och natur, vänligheten, det lugna tempot.

Men konstigt nog är författaren inte en svart kvinna från Botswana, utan en vit man, Alexander McCall Smith, som visserligen bott i Botswana, men nu är professor på Edinburgh universitet. Och stämningen är onekligen brittisk på många sätt. Det är många koppar med te och mycket småprat. Mma Ramotswe älskar rött rooibos-te och jag misstänker att bokserien startade den stora rooibostrenden.

15 böcker om Mma Ramotswe har det blivit med åren. Börja med Damernas detektivbyrå. Och precis som i många långserier hinner livet förändras en hel del för huvudrollsinnehavarna. Kärlek och missförstånd, babylycka och allt man kan begära!

Kommentarer inaktiverade.