Boktips, Skönlitteratur

Detalj ur omslaget till "Himmelskriket" av Mons Kallentoft. Bokförlaget Forum.

Påskekrim: Himmelskriket

Publicerat 11 april 2019 | Av |

Nu närmar sig påsken och då är det härligt att ladda upp med en trave deckare i god ”påskekrims-tradition”!

Med Mons Kallentofts senaste deckare i serien om Malin Fors vid Linköpingspolisen, Himmelskriket, blir dussinet fullt.

Den första boken om Malin Fors är Midvinterblod, som utkom redan 2007. Sedan dess har Fors både blivit äldre och klokare. I Himmelskriket har hon inte minst blivit nyktrare, även om spritsuget finns kvar.

Kanske är det vad hon alltid behövt? tänker han. Att bli äldre. Endast åren kan ge henne en sorts inre frid. Hon har överlevt det mesta, verkar stark, som om inget kan komma åt henne. Men han vet att hon är ensam, och ensamheten maler ner de flesta över tid.

Malin Fors har så smått börjat dejta igen. Dottern Tove, som går på Handels i Stockholm, är hemma i Linköping över sommaren, men hamnar dessvärre i klammeri med rättvisan. Det dåliga samvetet ger sig som vanligt till känna gentemot dottern.

Handlingen i Himmelskriket består i att en kvinna glömmer kvar sin lille son i bilen på sommarens varmaste dag. När han sent omsider upptäcks är han död och mamman häver upp ett avgrundsdjupt “himmelskrik”. Händelsen tycks egentligen mer tragisk än kriminell, men på sociala medier är man av en annan åsikt. En intensiv hatkampanj dras igång. Och spårar ur!

Sammantaget är det en välskriven och trovärdig historia med övertygande karaktärer. Språket flyter på fint. Det finns ingenting att klanka på.

Jag ska absolut plöja ett par böcker till i serien om Malin Fors av Mons Kallentoft. Varför inte redan i påsk?

Kommentarer inaktiverade.