Skönlitteratur

Detalj ur omslaget till "En hemlig plats". Albert Bonniers förlag.

Påskekrim: En deckare som räcker hela påskhelgen!

Publicerat 24 mars 2016 | Av |

567 sidor delat med 4. Det blir 142 sidor per dag. Helgen är räddad!

En hemlig plats är den femte i raden av Tana Frenchs välskrivna psykologiska spänningsromaner. Från bok till bok växlar fokus mellan de olika poliserna vid ”Dublin Murder Squad”.

Deckaren borde vara som klippt och skuren för dig som fastnade för Den hemliga historien av Donna Tartt. Jag får också Elizabeth George i tankarna under läsningen. Tana Frenchs båda kriminalpoliser är arbetarklassdetektiven Barbara Havers i dubbel upplaga! En snobbig internatskola med en drake till rektor – där ondskefulla krafter lurar under den oklanderliga ytan – är också välbekant Elizabeth George-territorium.

Personporträtten hos Tana French är skickligt utmejslade och hon har en slags intensitet i sitt detaljrika berättande, som gör henne svårslagbar. Även om ett visst mått av läsuthållighet behövdes i mitten av den omfångsrika En hemlig plats, så skriver French så rasande skickligt att jag redan längtar efter hennes nästa bok!

Platsen är St. Kilda’ss – en snofsig internatskola för flickor i familjer med pengar – utanför Dublin. Brottet som begåtts är att en sextonårig pojke från en intilliggande snobbskola för pojkar – skolans snygging – ett år tidigare blivit ihjälslagen. Eftersom en av eleverna upptäckt en ledtråd på en av skolans anslagstavlor – den hemliga platsen kallad – har polisen återvänt till skolan.

I vartannat kapitel får vi – genom tillbakablickar på tiden före mordet – lära känna två av skolans tajtaste tjejgäng. Det är fascinerande att få inblick i internatskolans slutna värld: tonårsjargongen, vänskaperna, grymheterna, kärleken, rivaliteten, avundsjukan, hierarkin, lojaliteterna, skvallret, svartsjukan, sveken och inte minst hemligheterna.

Vartannat kapitel ses ur kriminalaren Stephen Morans synvinkel under en och samma dag i nutiden. Moran ser fallet som en språngbräda till mordavdelningen och gör sitt yttersta för att Antoinette Conway – ansvarig för utredningen – ska bli imponerad av hans insats på mordplatsen. Conway har rykte om sig att vara svår att samarbeta med och hård och tuff till attityden. Hur som helst slår det gnistor om deras elektriskt laddade samarbete.

Stephen Moran figurerar också i Brottsplats: Faithful Place. Låna gärna någon av de tidigare böckerna: Otrygg hamnOkänt offerTill skogs.

Kommentarer inaktiverade.