Skönlitteratur

Detalj ur omslaget till "L.A. konfidentiellt". Modernista förlag.

Påskekrim: Ellroy

Publicerat 25 mars 2016 | Av |

James Ellroys romaner är något av det allra bästa som någonsin skrivits. I alla genrer.

De fyra kriminalromanerna Den svarta dahlian, Den stora tomheten, L.A. konfidentiellt och Vit jazz är skrivna av författaren James Ellroy och utgör LA-Kvartetten.

De är inbördes fristående och utspelar sig i Los Angeles mellan 1946 till 1959.

Verkliga händelser, brott och personer vävs samman med fiktiva. Ellroy använder sig av sin egen historia som drivkraft i sitt skrivande. Framförallt är det mordet på hans egen mor, som var prostituerad och alkoholiserad, och som aldrig klarades upp, som påverkat hans skapande. Mordet på hans mor uppvisar tydliga likheter med mordet på Elisabeth Short alias Svarta Dahlian, vilket Ellroy använder sig av i romanen med samma namn. Det är även denna som är Ellroys stora genombrott och där han hittar den ursinniga kraft i både berättelsen och språket som kännetecknar hans efterföljande verk.

James Ellroys mörka och brutala kriminalromaner utspelar sig i Los Angeles och Hollywoods underjord och befolkas av gangsters, besatta och påtända poliser, knarklangare, maffiagäng, korrupta politiker och karriärsökande skådespelare. Bland annat. Det är oavlåtligt spännande och intressant och totalt omöjligt att inte handlöst kastas in i Ellroys värld eller att lämnas oberörd av människorna och historierna.

Med sitt unika språk och oefterhärmliga stil – till exempel meningsbyggnaden och den slang han använder sig av som var vanlig på den tiden då LA-Kvartetten utspelar sig – sliter Ellroy täcket av den offentliga bilden och myten av USA och visar oss ett annat USA, ett dolt USA, och låter det framträda mitt för våra ögon som ett öppet köttsår.

Att Ellroy samtidigt skrivit fram en av de mest angelägna skildringarna av vår samtidshistoria, av den strukturella rasismen i samhället, av efterkrigstidens McCarthy-era och det politiska tumultet i USA, är stor konst och för den som ännu inte läst väntar en fantastisk läsupplevelse!

//Paula Wahlbom, programansvarig på Stadsbiblioteket

 

Kommentarer inaktiverade.