Skönlitteratur

Detalj ur omslaget till "Det starff hon förtjänar" av Elizabeth George. Norstedts förlag.

Påskekrim: Det straff hon förtjänar

Publicerat 17 april 2019 | Av |

Vad passar bättre på påsk än en ordentlig dos Elizabeth George?

Elizabeth George är amerikanen som drabbades av anglomani (besatthet av det engelska). Hon skriver klassiska pusseldeckare, där karaktärerna är ovanligt omsorgsfullt tecknade och upplösningarna svåra att gissa sig till. I höstas gav hon ut sin tjugonde deckare med radarparet Thomas Lynley och Barbara Havers, betitlad Det straff hon förtjänar.

Den första deckaren i serien, Pappas lilla flicka (A Great Deliverance), översattes till svenska 1989. Sedan dess har nitton böcker till kommit ut. Med tiden alltmera sällan och allt tjockare. Det straff hon förtjänar är en mastodontbok på strax under 700 sidor. Flera karaktärer har tillkommit genom åren och tyngdpunkten mellan dem skiftat.

Författaren porträtterar ett klassamhälle, där strikt hierarki råder. Kommissarie Thomas Lynley, lord Asherton, är lika väluppfostrad som han är välklädd och totala motsatsen till sin kollega Barbara Havers, med sin arbetarklassbakgrund, londondialekt och sjabbiga framtoning. Hon är emellertid osedvanligt kreativ som brottsutredare, även om hon inte alltid följer regelboken till punkt och pricka.

Elizabeth George gör ingående miljöstudier på plats, innan hon sätter sig tillrätta vid datorn. Den senaste deckaren utspelar sig i den medeltida staden Ludlow i Shropshire, på gränsen till Wales. De pittoreska omgivningarna står i bjärt kontrast mot det mörka och fula i människan, som George beskriver.

I Det straff hon förtjänar hittas diakonen Ian Druitt död på polisstationen. Hans far är pamp i bryggeribranschen tillika inflytelserik parlamentsledamot och vägrar tro varken på pedofilrykten eller att sonen skulle begått självmord. Han sätter press på chefen för Scotland Yard, som skickar en motvillig polismästare (Isabelle Ardery) tillsammans med en lika ovillig polisinspektör (Barbara Havers) för att ta sig en titt på den pågående polisutredningen. Att Ardery brottas med privata problem i form av ett gravt spritmissbruk och en inflammerad vårdnadstvist förenklar inte direkt samarbetet.

Ardery och Havers lyckas inget vidare och när parlamentsledamoten kräver en ny utredning blir det i stället Lynley och Havers som får ta hand om slitgörat med ett fall där ingenting är vad det verkar vid första anblicken.

Gotta dig med en riktig pusseldeckare, som dessutom räcker hela påskhelgen!

Kommentarer inaktiverade.