Skönlitteratur

Detalj ur omslaget till "Falskspel" av Philip Kerr. Historiska media.

Påskekrim, del 2: Brottsplats Berlin

Publicerat 14 april 2017 | Av |

Här kommer tips på en oemotståndlig deckartrilogi från Berlin under nazitiden.

Första delen i skotten Philip Kerrs Berlin Noir-trilogi Falskspel utspelar sig i Berlin vid tiden för de olympiska spelen 1936. För att inte göra turisterna upprörda har de styrande för stunden lättat på en del av restriktionerna i landet. Förbjudna böcker har exempelvis dykt upp i bokhandlarnas skyltfönster. Vanligtvis är det kämpigt värre att ta sig fram i snårskogen av regler, som blir fler och fler för varje dag.

Brott som att tala respektlöst om Führern, att sätta upp en skylt med texten slutsålt i sin köttbutiks fönster, att inte göra Hitlerhälsning och att vara homosexuell.

I en förnäm del av staden mördas Hauptsturmführern Paul Pfarr och hans fru Grete. Paul var Himmlers underhuggare och hans fru Grete dotter till stålmiljonären Hermann Six. Den senare anlitar privatdetektiven Bernie Günther för att reda ut vart dotterns ovärderliga halsband, som försvann i samma veva, tog vägen.

Bernie Günther är före detta kriminalpolis och numera ”privatsnok”. Han älskar whisky, är svag för ”kvinnor som ser ut som damer och inte som hessiska mjölkpigor” och är cynisk till sin läggning, med andra ord en typisk privatdeckare i den hårdkokta traditionen.

Korruption frodas i Berlin och det gäller att ha en välfylld plånbok både för att kunna muta sig fram och rundligt betala informatörer. Bernie ger inte mycket för den nationalsocialistiska regimen, men håller god min i elakt spel.

Berlin Noir-trilogin inkluderar Falskspel, Dimridå samt Tyskt rekviem och är skriven i Raymond Chandler-stil. Den är hårdkokt, underhållande ironisk och lättläst från första till sista sidan. Under läsningens gång ler jag emellanåt åt roande formuleringar och innan jag vet ordet av är boken utläst! Berlinatmosfären sitter som den ska. Trilogin är lite grann som en historielektion, fast mer underhållande, så underhållande en bok nu kan bli som utspelar sig i Tyskland under nazitiden. Den första delen har du också möjlighet att låna som ljudbok på mp3-CD samt som e-ljudbok.

Superbra påskläsning!!

Följ med på en gratis tripp till Berlin!

 

 

Kommentarer inaktiverade.