Boktips, Skönlitteratur
Omslag till Lite död runt ögonen av David Ärlemalm, Forum. Omslag till Det innersta rummet Cold cases #2 av Jørn Lier Horst, Wahlström & Widstrand förlag.

Omslag till Lite död runt ögonen av David Ärlemalm, Forum. Omslag till Det innersta rummet Cold cases #2 av Jørn Lier Horst, Wahlström & Widstrand förlag.

Påskekrim del 3

Publicerat 3 april 2021 | Av |

Påskris, påskägg, påskmust, påskgodis, en laddning med påskekrim och påskhelgen är räddad! Här följer tips på ytterligare två godbitar ur den skandinaviska deckarutgivningen.

Lite död runt ögonen av David Ärlemalm

Vid Mariatorget på Södermalm i Stockholm bor Arto, en kantstött och sliten före detta missbrukare och hans lillgamla, sexåriga dotter Bodil, vars mamma dött ett och ett halvt år tidigare av en överdos.

Arto har tagit sig i kragen och fått vårdnaden om Bodil, även om socialen håller honom under uppsikt. Jobbet i skolbespisningen håller dem flytande tills den dag då han av en elev blir falskeligen anklagad för att sälja narkotika och får sparken.

De obetalda räkningarna börjar hopa sig. Ett städjobb på ett par timmar då och då räcker inte på långa vägar. Till slut ser Arto ingen annan råd än att åter slå in på brottets bana. Detta trots att han riskerar vårdnaden om Bodil, det enda som håller honom uppe.

Eländes elände således och värre kommer det bli. Arto ljuger om sina förehavanden, sviker gång på gång och vägrar be om hjälp. Det är en hjärtskärande berättelse, som ger mig ångest på samma gång som den gör mig varm om hjärtat.

Vardagslivet är otroligt fint beskrivet, likaså ensamförälderns våndor och sårbarhet, Artos ständiga skräck för återfall, människors fördomar samt Bodils gråt om nätterna.

Det är en annorlunda, överraskande och drabbande bok, men också en lättläst bladvändare. För den som brukar avhålla sig från att läsa deckare, men vill göra ett tappert försök med tanke på att det är påsk, tycks mig Lite död runt ögonen av David Ärlemalm ett perfekt val.

Finns också som e-bok i appen Libby.

Det innersta rummet: Cold Cases del 2 av Jørn Lier Horst

En före detta toppolitiker hittas död i sin stuga och över 80 miljoner upptäcks undanstoppade. När pengarna till på köpet kan kopplas till ett rån rör det sig om politiskt sprängstoff. Allting blir genast mycket hysch-hysch!

Den pålitlige kommissarie Wisting på Cold Case-enheten anses vara rätt man att sköta utredningen med diskretion. Han är en kommissarie av den gamla skolan och ligger mig varmt om hjärtat. God hjälp har han i vanlig ordning av sin frilansande grävande journalist till dotter, Line. 

Böckerna om William Wisting är behagligt och metodiskt berättade. Författarens bakgrund som polis står som för garant för trovärdigheten. 

Det har hunnit bli nio böcker med kommissarie Wisting på svenska vid det här laget. Cold cases-seriens tre hitintills utkomna delar finns som e-böcker. Påskhelgen är lång så passa på att läsa så många du hinner! 

De senaste åren har norrmannen Jørn Lier Horst också överraskat genom att samarbeta med den svenska författaren Thomas Enger, vilket resulterat i de mer fartfyllda Nollpunkt och Rökridå. Båda finns för övrigt till utlån som e-böcker.

Kommentarer inaktiverade.