Boktips, Skönlitteratur
Omslag till Likblomman av Anne Mette Hancock, LB Förlag. Omslag till Geiger av Gustaf Skördeman, Polaris.

Omslag till Likblomman av Anne Mette Hancock, LB Förlag. Omslag till Geiger av Gustaf Skördeman, Polaris.

Påskekrim del 1

Publicerat 31 mars 2021 | Av |

Påskris, påskägg, påskmust, påskgodis, en laddning med påskekrim och påskhelgen är räddad! Här följer tips på två godbitar ur den skandinaviska deckarutgivningen.

Likblomman av Anne Mette Hancock

Heloise Kaldan, journalist på Demokratisk Dagblad i Köpenhamn har inget vidare flyt i tillvaron. Hon har slarvat med att kolla upp en källa och befinner sig yrkesmässigt ute i kylan. 

Som om detta inte vore nog har Heloise också blivit insyltad i en underlig historia, där hon får kryptiska meddelanden från en obekant kvinna som är efterlyst för knivmord på en advokat. Eftersom kvinnan tycks känna till personliga uppgifter om Heloise kontaktar hon polismannen Erik Schäfer vid sektionen för personfarlig kriminalitet. Han leder en tämligen avsomnad utredning av advokatmordet. 

När ytterligare en död kropp påträffas, denna gång tillhörande en före detta journalistkollega till Heloise bestämmer hon sig för att starta en egen spaning, parallell med polisens, för att utröna vad alltihop egentligen handlar om.

Anne Mette Hancock har tillsammans med Katrine Engberg, Sara Blædel, Jens Henrik Jensen och Jesper Stein tagit upp konkurrensen med de gamla danska deckarrävarna Jussi Adler-Olsen, Gretelise Holm, Leif Davidsen med flera. Ännu två titlar i serien om Kaldan & Schäfer väntar på att översättas till svenska.

Låna Likblomman, som har en intrig som är svår att genomskåda. Finns även i Libby som e-bok för den som så önskar.

 

Geiger av Gustaf Skördeman

Redan den spektakulära inledningen slår an tonen i Geiger. I en rejält tilltagen funkisvilla i Bromma avrättas en 85-årig TV-profil kallblodigt av sin fru, som just vinkat farväl till barnbarnen. Efter dådet dunstar hon fortare än kvickt.

Sara Nowak vid Stockholmspolisen, som har kopplingar till familjen, kan inte värja sig mot de minnen som fallet rör upp och som tvingar henne att radikalt omvärdera sitt förflutna.

Sidorna i denna rappa spionroman, där intrigen bottnar i det kalla kriget, flyger förbi i halsbrytande fart. Det är en överraskande skicklig debut Gustaf Skördeman åstadkommit. Det är inte för inte som han har förfärdigat TV-manus i mer än tre decennier.

Jag kan knappt bärga mig tills jag får återse Sara Nowak i den nya boken betitlad Faust, som är på ingång till Stadsbiblioteket. En tredje bok är också utlovad, vilket gör trilogin komplett. 

Kommentarer inaktiverade.