Skönlitteratur

Detalj ur omslaget till "ondskans pris". Historiska media förlag.

Påskekrim: Deckare som andas 1930- och 40-tal

Publicerat 26 mars 2016 | Av |

Nu när det är tid för påskekrim vill jag slå ett slag för två svenska deckarförfattare som uppehåller sig i de på många sätt och vis mörka 1930- och 40-talen.

Ondskans pris

Trots att vårsolen lyser från en klarblå himmel i maj 1945 råder kaos och förvirring i Malmö. I takt med att båtlaster av gulbleka, utmärglade och traumatiserade före detta lägerfångar anländer till Sydsverige, börjar svenskarna få upp ögonen för vidden av nazisternas brutalitet.

Bara ett dygn efter det att hon satt sin fot på skånsk mark hittas en ung polsk kvinna från koncentrationslägret Stutthof strypt på en flyktingförläggning.

Kriminalöverkonstapel Douglas Palm har aldrig tidigare kommit i kontakt med ett så svårlöst fall som i Ondskans pris – första delen i Set Mattssons trilogi om Malmö på fyrtiotalet – som fortsätts av Svekets offer och avslutas med Fruktans tid.

Författaren är en hejare på att skapa deckare med autentiska brott och på kornet fångad tidsanda. Man inser att en omfattande research föregått själva skrivandet.

För egen del kan jag inte låta bli att önska att någon ville ta på sig uppgiften att skriva en motsvarande deckarserie om Göteborg på 1940-talet, helst med en lika sympatisk kommissarie som D. Palm.

De två första böckerna i trilogin finns också att låna som ljudböcker där inläsaren Mats Eklund skickligt fångat den lågmälda berättarton som är Set Mattssons speciella signum.

Medan mörkret faller

Vi tar ett stort kliv från arbetarstaden Malmö till akademikernas borgerliga högborg, Uppsala, i arkeolog Anna Lihammers deckare Medan mörkret faller, som skildrar en mörk period i vår historia.

Det till synes omaka paret poliskommissarie Carl Hell och polissyster Maria Gustavsson vid Statspolisen i Stockholm får i uppgift att nysta upp ett trassligt och särdeles osmakligt mord på en professor i Anatomiska institutionens likkällare. Det dröjer inte länge förrän mordet följs av flera.

Författarens imponerande sätt att beskriva 1930-talets iver för rasbiologi, med dess förakt för människor, gör deckaren läsvärd och väger upp att mordgåtan inte riktigt förmår engagera. Vi får uppleva 1930-talets rigorösa klassamhälle och hur utbredda nazistsympatierna var – även i vårt land – inte minst i inflytelserika kretsar.

Nästa del i serien med Hell & Gustavsson Än skyddar natten finns att låna och kasta sig över när den första är utläst!

Medan mörkret faller har Kerstin Andersson läst in som ljudbok på mp3 för dig som uppskattar en njutbar uppläsning.

Kommentarer inaktiverade.