Boktips, Skönlitteratur

Omslag till Skuggjägaren av Camilla Grebe. Wahlström & Widstrand.

Påskekrim 1: Skuggjägaren

Publicerat 6 april 2020 | Av |

Koppla bort omvärlden och ägna dig åt härlig sträckläsning i påsk!

Jag fäster mig genast vid polissyster Elsie Svens i Klara vaktdistrikt i Stockholm. År 1944 kallas hon till Mäster Samuelsgatan, där en kvinna just blivit spektakulärt mördad. Dessvärre tas Elsie av daga redan efter några sidor.

Lika illa går det för hennes dotter Britt-Marie Odin, som går i mammas fotspår och blir kriminalpolis på 1970-talet. När en kvinna hittas fastspikad i golvet i sitt hem slås hon av likheterna i tillvägagångssätt med brottet från 40-talet. I samma veva försvinner också Britt-Marie oförklarligt.

Nya liknande mord sker 1980 och Hanne Lagerlind-Schön (gammal bekant för Camilla Grebes läsare) kopplas in för att göra en gärningsmannaprofil. Fallet får sedan vila tills 2019, då det blir Malin Brundins (även hon ett välbekant ansikte) tur att arbeta med fallen. Kan det varit en och samma mördare hela tiden?

Det är ovanligt att deckare sträcker sig över en så lång tidsperiod och att persongalleriet är så omfattande. Intrigens vändningar är för läsaren helt och hållet oförutsägbara och författaren tvekar inte att ta kol på sina goda karaktärer. Fyra kvinnliga poliser från 1940-talet till idag står i fokus och bokens tema är kvinnoföraktet inom poliskåren. Åtskilliga timmars research har säkerligen krävts av bokens författare, något som gör boken till mer än en vanlig dussindeckare.

Skuggjägaren är löst kopplad till övriga böcker i Camilla Grebes uppmärksammade deckarserie som inleds med Älskaren från huvudkontoret och fortsätter med Husdjuret och Dvalan.

 

Camilla Grebes böcker finns även som e-böcker. Ladda hem appen Libby, logga in med bibliotekskort och PIN-kod, så är du igång!

Kommentarer inaktiverade.