Boktips, Skönlitteratur
Omslag till Pakten av Sharon Bolton. Modernista.

Omslag till Pakten av Sharon Bolton. Modernista.

Pakten

Publicerat 27 januari 2023 | Av |

En del böcker har en baksidestext som är helt oemotståndlig och då är det bara att låna!

Pakten av Sharon Bolton var en sån bok för mig. Den handlar om sex privilegierade ungdomar som tillsammans skapar spänning på sommarlovet genom att utmana varandra att köra våghalsigt och på fyllan på nätterna. Det slutar med att tre människor dör. Två av dem är barn.

I stället för att alla ska få sina liv förstörda erbjuder sig en av dem, Megan, att ta på sig skulden. Mot att var och en av de andra ska göra henne en gentjänst när hon kommer ut ur fängelset.

Tjugo år senare kommer Megan ut och börjar kontakta sina gamla vänner en efter en. 

Det här är inte som en deckare, i den bemärkelsen att det inte är en mördare som ska avslöjas. Men tack vare att Megan hela tiden skildras utifrån blir det rejält med spänning ändå. Vad hade hon för motiv att ta på sig skulden? Vad är det för tjänster hon tänker sig? Vad var det egentligen som hände henne terminen innan allting hände? Går det att leva med skulden efter en sån här händelse överhuvudtaget?

Det är ett obehagligt och rafflande tanke-experiment och om du någonsin haft den här typen av mardröm (att något fruktansvärt och oåterkalleligt är gjort) är det lätt att leva sig in i paniken och de långvariga skuldkänslorna som i alla fall några av de forna vännerna upplever. Samtidigt är det underhållande och njutbar läsning med en del vändningar på slutet som håller intresset uppe ända till sista sidan. Och jag som anglofil gillar att det i alla fall bitvis är lite brittisk känsla med tekoppar och stelbent konversation.

Perfekt rys-mys i vintermörkret helt enkelt!

Kommentarer inaktiverade.