Film

Osannolik överlevare i Djupet

Publicerat 18 oktober 2013 | Av |

En natt i mars 1984 inträffade en olycka utanför Västmannaöarna på Island. Fiskebåten Breki kapsejsade efter att en trål fastnat i ett rev. Av de fem män som fanns ombord överlevde en. Baserad på den verkliga händelsen har regissören Baltasar Kormákur gjort en fascinerande film om hur det är att vara den enda överlevande.

Filmen Djupet börjar med att hela besättningen som skall ge sig ut morgonen därpå går en krogrunda. De är oroade över hur vädret kommer att bli nästa dag men får lugnande besked att blåsten skall avta.

Trots att man vet vad som kommer att hända hålls spänningen vid liv hela tiden. När Gulli är ensam kvar mot havet, vågorna och 5-gradigt vatten är det nästan omöjligt att förstå hur han skall klara sig. Han pratar med stormfåglarna, tittar på stjärnorna och minns katastrofen från 1973 när ett vulkanutbrott ägde rum och hela ön fick evakueras. Därifrån får han sin kraft att kämpa vidare. Efter 6 timmar i vattnet lyckas han kravla sig i land och ta sig upp till bebodda trakter.

Ingen kan förstå hur det är möjligt att överleva så länge i kallt vatten. Det är så otroligt att Gulli inte blir trodd, undersöks av experter och får genomgår tester. Egentligen vill han fly från uppmärksamheten och återgå till sitt tidigare liv men går det att göra det efter en extrem nära döden-upplevelse?

Kommentarer inaktiverade.