Film, Skönlitteratur

Bild tagen från IMDb

Örfilen – The slap

Publicerat 1 oktober 2015 | Av |

Jag är ganska luttrad när det kommer till svartsynta, hemska och sorgliga berättelser. Men något jag finner plågsamt är när människor beter sig riktigt pinsamt.

Tv-serie och bok

När Hector & Co i den australiensiska Tv-serien Örfilen baserad på Christos Tsiolkas roman The Slap kör igång så räcker det inte med skämskudde utan då gäller störtdykning i soffan. Hector fyller 40 år och det är barbecue i en förort till Melbourne. Barn springer runt i solgassande trädgård, vuxna står med ölflaska eller vinglas i handen och pratar. Så händer det. Två barn börjar bråka och Hectors kusin Harry ger den ena pojken en örfil. Den här incidenten drar igång en räcka av händelser. Den delar också hela umgängeskretsen och släkten  i två läger. De som tycker att det som hänt är regelrätt misshandel och bör polisanmälas och de som tycker att det är en bagatell. När pojkens föräldrar bestämmer sig för att göra rättssak av saken fördjupas konflikten och väcker mindre beundransvärda instinkter till liv hos de inblandade. Vänskapen mellan gamla vänner sätts på prov och familjelojalitet ställs mot moral och principer.

Hela händelseförloppet skildras genom åtta olika personer. Via personernas tankar och handlingar behandlas nutidens fördomar och kulturkrockar kring frågor som rasism, äktenskap, barnuppfostran, våld, kultur, liv och död.

Om något skall sägas om skillnader mellan bok och tv-serie så är det att jag ovanligt nog såg tv-serien före jag läste boken och att jag faktiskt föredrog tv-serien. Med det sagt så är boken trots allt en riktig bladvändare.

Det är roligt, hemskt, smart och i mellan åt väldigt, väldigt pinsamt.

Bild: tagen från IMDb En amerikansk remake av den australiensiska tv-serien hade premiär våren 2015.

Kommentarer inaktiverade.